Росен Желязков с извънредно решение заради Главчев: Свиква депутатите на спешно заседание

payimage-579762

Председателят на Народното събрание Росен Желязков свиква извънредно заседание на парламента на 2 април 2024 г. от 10.00 часа. Заседанието е свикано на основание чл. 78, т. 1 от Конституцията на Република България.

Точка единствена в дневния ред е второ гласуване на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за Българската народна банка, внесен от народните представители Теменужка Петкова, Йордан Цонев, Анна Александрова и Хамид Хамид на 29 март 2024 г., предава Блиц.

На първо четене бе прието да се премахнат пречките управителят и подуправителите на БНБ да могат да бъдат назначавани за служебни премиери. Досега в законовия текст беше записано, че те не могат да заемат друга платена длъжност, с изключение на преподавателски ангажимент.

Аналогични поправки се предлагат и за ръководителите в Сметната палата и за омбудсмана и заместника му.

Промените в Закона за БНБ предвиждат лицата, които са назначени за служебен премиер, да ползват неплатен годишен отпуск за времето, в което изпълняват тази длъжност, а след освобождаването им да продължат мандата, за който са избрани.

Припомняме, че президентът Румен Радев избра Димитър Главчев да е служебен премиер. Той бе в късия списък на “домовата книга” за възможните служебни премиери след новите промени в конституцията.

Председателят на Сметната палата обяви, че излиза в неплатена отпуска, за да може да преведе разговори и да излъчи министри.

Промените в Конституцията не посочват срок, в който кандидатът за премиер трябва да предложи правителство, но за да можем да имаме избори 2 в 1 е необходимо сроковете да се скъсят.

В събота, когато президентът Румен Радев възложи официално на Главчев да предложи състав на служебно правителство, той обяви, че ще търси експерти, а не политически лица. Вчера шефът на Сметната палата публикува в социалната мрежа „Фейсбук“ снимки сред природата, придружени от лаконичен коментар към тях: „Между разговорите, а те вървят добре“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ