Доц. Цеков за промените в Конституцията: Правилно намерение, ограничаващо Радев

борислав цеков

Конституцията е предвидила съвместяване на този тип длъжности. Добре е, че технически се уреждат детайлите. Тук става дума за елементарна фигура – служебен министър-председател. Когато се вземе решение, че може да бъде премиер се прекъсва досегашната му служба. Излиза в неплатен отпуск, например. След прекратяване на служебния кабинет, той се връща на предишната си длъжност.

Това коментира конституционалистът доц. Борислав Цеков в ефира на БНТ.

„Зад промените в Конституцията стои правилно намерение да се ограничи пряката възможност президентът да осъществява изпълнителна власт. Имахме няколко лоши прецедента последните години“, каза още той.

По думите му текстовете касаещи служебния кабинет не са разписани докрай. „Не може да има свободен край. Всички си задават въпроса какво ще стане, ако никой не се съгласи да бъде служебен премиер. Трябва да има ясен отговор на всеки въпрос“, посочи Цеков.

Доц. Цеков смята, че е редно депутатите да излязат във ваканция по време на предизборната кампания. „Могат да направят така, че по-важни комисии да продължат да работят. Но е редно десетина дни преди изборите да са във ваканция“, добави той.

Юристът Иван Брегов определи като „доста остра реплика“ изказването, че сме изправени пред конституционна криза. „Когато определени лица са поели висш пост в държавата, трябва да са съгласни да поемат отговорността разписана в Конституция. Когато ти е възложена една отговорност, не трябва да абдикираш“, смята Брегов.

Той призова народните представители при избора на регулатори да проявят търпение и добра воля.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ