Нургюл Салимова след ремито: Голямата ми цел е да бъда сред водещите и най-силни играчи

нургюл салимова 1

Голямата звезда на българския шахмат – Нургюл Салимова, говори веднага след ремито ѝ срещу Анна Музичук по време на Турнира за претендентите. Салимова изрази увереността си, че накрая на надпреварата ще бъде сред водещите играчи, а това е нещо, за което цяла България се надяваме.

„Партията с Музичук беше спокойна и не мисля, че се случи нещо значимо. Трябва да видя отново как премина дебюта, но бих определила играта като спокойна. Смятам, че това е добро начало за мен“, каза Салимова в интервю за сайта на Световната федерация по шахмат (ФИДЕ).

„За първи път играя на Турнира на претендентите, така че се уча в движение. От всички участнички аз съм тази с най-малко опит. Щастлива съм, че успях да се справя с напрежението от първата партия. Не знам как ще протекат другите партии, но винаги е плашещо преди първата. Сега се чувствам малко по-спокойна, защото вече съм тук, играя шах, започнах да свиквам със залата“, добави българката, която е и най-младата участничка при дамите, предава Гонг.

„Целта ми преди всеки турнир винаги е една и съща: да играя добър шахмат и да науча нещо ново. Голямата ми цел е да бъда сред водещите и най-силни играчи. Вярвам, че има време това да се случи. Сега се уча, набирам опит, опитвам се да играя добре и останалото не зависи от мен“, добави тя.

„Моята най-голяма опора винаги са моите родители, но те не са тук с мен. Тук съм с гросмайстор Иван Чепаринов и с гросмайстор Джем Каан Гьокеркан, който беше с мен и на Световната купа, от която успях да се класирам за този турнир. Щастлива съм, че те двамата са тук, защото смятам, че работим добре, вярваме си и сме добър екип. За пръв път съм в Канада и затова бях изненадана колко е студено тук. Лично аз предпочитам по-топлите места“, завърши българката.

От 21:30 българско време тази вечер Салимова ще играе с белите фигури с китайката Лей Тиндзие във втория кръг на турнира.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ