Тленните останки на княз Кардам Търновски бяха пренесени на българска земя. Погребаха го във Врана

435403122_25979430444989298_4217853983149157374_n

В навечерието на 9-ата годишнина от кончината на Н.Ц.В. Престолонаследника Кардам, Княз Търновски в тесен семеен кръг бяха пренесени тленните му останки на българска земя. Първородният син на Техни Величества Цар Симеон II и Царица Маргарита ще бъде положен в Царската фамилна гробница в криптата на Православния параклис “Св. Св. Цар Борис и Йоан Рилски Чудотворец” в Царския Дворец Врана. За това информира в социалната мрежа Ивайло Шалафов, който е директорът на Фонд „Цар Борис и Царица Йоанна”.

На 6 април 2024 г., в деня на Успението на Светия равноапостолен Методий Славянобългарски, в Дворцовия параклис бе отслужена Заупокойна св. литургия от Негово Преосвещенство Св. Белоградчишкия епископ г-н Поликарп, първи викарий на вдовстващия Софийски епархийски престол, в съслужение с архим. Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставр. ик. Николай Георгиев, и йеродяконите Поликарп и Вартоломей в присъствието на опечалените родители Техни Величества Царя и Царицата, синовете на покойния – Князете Борис и Белтран, Принцеса Мириам, братята му Княз Кирил Преславски и Княз Константин-Асен, сестра му Княгиня Калина и семейството ѝ.

Княз Кардам е роден на 2 декември 1962 г. в Мадрид и съгласно повеленията на Търновската конституция като наследник на Българския царски престол получава титлата Княз Търновски и Херцог Саксонски. Князът е кръстен по православен обред, с благословението на Българския патриарх Кирил, от блаженопочившия Левкийски епископ Партений. Наред с името Кардам получава и името Йоан в чест на Всебългарския покровител Св. Йоан Рилски!

Княз Кардам завършва Френския лицей в испанската столица, след което заминава да следва висшето си образование в Университета “Кларк” в Съединените щати. Дипломира се със специалности философия и международна икономика. Впоследствие специализира селскостопанска икономика, агроиндустрия и мелиорации в The Pennsylvania State University. Известно време работи в Кордова – Аржентина, след което се завръща в Испания и постъпва в телекомуникационния бизнес.

На 11 юли 1996 г. се венчава за Мириам де Унгрия и Лопес. От брака си имат двама сина – Борис и Белтран, и двамата кръстени в Православието. През август 2008 г. Княз Кардам и Княгиня Мириам претърпяват тежка автомобилна катастрофа, от която Князът не успя да се възстанови.

На 7 април 2015 г., след седем години в кома, Княз Кардам Търновски почина. Опелото му е извършено от митрополита на Вселенската патриаршия за Испания, а тленните му останки са положени във фамилната гробница на съпругата му. На 40-я ден от кончината му в Кралската катедрала “Св. Йероним” в Мадрид, с благословението на новопредставилия се Български патриарх Неофит, заупокойна служба отслужи Западно и Средноевропейският митрополит г-н, г-н Антоний.

От днес Кардам, Княз Търновски почива на свещената българска земя, в историческия дом на Царското семейство!
Бог да го прости!



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ