Страхотна! Нургюл Салимова победи бивша №2 в света в Турнира на кандидатките

салимова

Нургюл Салимова постигна първа победа в Турнира на кандидатките за световната титла по шахмат при жените в Торонто. В IV кръг от надпреварата в канадския град 20-годишната българка спечели с белите фигури срещу бившата №2 в света Хумпи Конеру от Индия.

За изгряващата звезда на българския шахмат успехът е изключително престижен, тъй като нейната съперничка е едва втората жена в историята, преминала границата от 2600 т. в индивидуалния коефициент ЕЛО след легендарната унгарка Юдит Полгар. Когато беше на 15 г. през 2002-ра, Конеру постави рекорд за най-млада състезателка с ранг гросмайстор и е бивша световна шампионка в ускорения шахмат (от 2019 г.).

В дебюта тази нощ Салимова и Конеру разиграха Каталонско начало, като петата в световната ранглиста индийка опита да бъде максимално агресивна. Цената за ранната ѝ атака обаче бе невъзможността да осъществи рокада и така царят на черните остана в средата на дъската, пише СегаБг.

Салимова успя да парира много лесно опитите за атака на Конеру, а до 20-ия ход играта вървеше много бавно. Така и двете шахматистки бяха принудени да изиграят следващите 20 хода с по по-малко от 5 мин. време за мислене. Изненадващо, много по-неопитната Нургюл игра много по-добре. Българката постоянно намираше най-точните ходове, докато Конеру беше тази, която правеше грешки.

На 40-ия ход състезателката от село Крепча вече имаше категорично по-добра позиция, която превърна в победа на 62-рия ход.

„Бързо излязох извън подготовката си. Тя ме изненада в дебюта – коментира Нургюл. – Но скоро влязохме в позиция, която бях анализирала. Не бях съвсем запозната с теорията, но като цяло се чувствах, че контролирам играта. Не съм сигурна, че беше много усложнена партия. После и двете имахме проблем с времето, стана голяма бъркотия и имаше много стрес. А след това сякаш победата беше лесна. Хубаво е, че спечелих първата си победа срещу толкова опитна шахматистка. Щастлива съм, че влизам в почивния ден в добро настроение. Нямам конкретни планове, но най-вече ще си почивам, защото съм уморена. Може би малко шопинг, женски работи.“

Останалите три партии при дамите в IV кръг завършиха с ремита. Салимова събра актив от 2 т., с които разделя третото място в класирането с Вайшали Рамешбабу и Катерина Лахно. Лидер е Тан Джуни с 3 т., следвана от Александра Горячкина с 2,5. Конеру пък слезе на дъното с 1,5 т., колкото имат също Лей Тиндзие и Анна Музичук.

В понеделник е първият почивен ден за шахматистките, а надпреварата продължава във вторник с V кръг. В него Салимова ще бъде с черните фигури срещу китайката Тан.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ