Пловдивски родители възмутени от ремонт на училище, зам.-кмет се гъне: Притискаме изпълнителя

Екзарх Антим

Основният ремонт в ОУ „Екзарх Антим I“ затруднява учебния процес и влошава качеството, алармират родители. Оплакват се от прахоляк и постоянното присъствие на работници и техника. Твърдят, че липсват  врати на класни стаи и в съседни помещения се провеждат различни часове, като паралелките си пречат едни на други, пише Марица.

Хубаво е да се осигури нова и модерна образователна среда, но да не е за сметка на учениците и на качеството на обучение, категорични са недоволните. Настояват, ако не могат да се осигурят приемливи условия, учебният процес да бъде изместен в друго училище.

Както „Марица“ писа, официален старт на ремонта бе даден на 13 февруари. Той е на стойност около 5 млн. лева от Плана за възстановяване и устойчивост. Включва изграждане на пристройка със санитарни помещения и пълно обновяване на основната сграда: смяна на покрив, настилки и тавани, ремонт на електрическата и ВиК инсталацията, мерки за енергийна ефективност – дограма и специални покрития на стени, въздухоотводи, асансьор.

По думите на Вакрил Запрянов от фирмата изпълнител „Запрянови 03“ срокът за изпълнение е 330 дни заради големия обем на работа. Но, за да не бъдат засегнати и двете учебни години, ще се работи ударно до края на тази и основно през лятната ваканция.

Категорично не е вярно, че е мръсно и няма врати на класните стаи, коментира директорката на ОУ „Екзарх Антим I“ д-р Катерина Василева. Тя обясни, че само две паралелки шестокласници са в кабинети, които са отредени за  STEM, и там има плъзгащи се врати, каквито са новите изисквания за трансформиращи се пространства във физическата среда в училище.  Вчера изтегляне на кранове създало шум на двора, но днес и в следващите два дни на обекта няма работници. Ако в тези класове е шумно, основната причина е дисциплината, добави директорката. Можем да се откажем от груповата работа и методите, предполагащи учене чрез правене и изследване, при които има творчески шум, но тъкмо тогава ще се влоши качеството на учебния процес, отвърна тя задочно на родителите.

Д-р Василева подчерта, че по Плана за възстановяване и развитие има изискване ремонтите да се случват без прекъсване на учебния процес.

Дълбоко съм изненадана от реакцията на недоволните, защото имаше поредица родителски срещи, каза директорката и допусна намесване на други интереси. Проведени са били две анкети – с родителите на учениците от 1. до 3. клас и семействата на децата от 4. до 6. клас. Активността обаче тогава била много ниска – едва около 150 човека попълнили въпросниците, а в училището има 541 деца.

Директорката допусна, че причина за ропота в момента може да е и опитът през априлската ваканция да се извършат някои дейности по STEM зоната по програмата за модернизация на учебната среда. Но технологично има дейности, които трябва да се приключат сега, обясни тя.

В класните стаи реално работата ще започне на 17 май. Тогава ще бъде освободено само едното крило  със 7 класни стаи на първия етаж. От тази дата до края на учебната година за учениците от 1. до 3. клас поради много почивни дни през май учебните са само 6. През тях със съгласието на родителите ще се проведат проектни дейности. По-големите ученици ще бъдат прехвърлени в ОУ „Д-р Петър Берон“, където обаче ще се наложи преминаване на две смени.  Така националните външни оценявания за четвъртокласниците ще се проведат в ОУ „Екзарх Антим I“, но НВО за седмокласниците ще са в другото школо.

Правейки организацията, ръководството се съобразило с предложенията и исканията на родителите, които имали възможност да ги изразят в анкетите. Едва 30-ина обаче се възползвали. Настоявали основно за една смяна и националните изпити да се проведат в училището. Преместване на всички ученици би направило невъзможно и двете, а и няма къде.

Още на 20 септември 2023 г. съм входирала писмо с искане да се помисли за пребазиране в СУ „Св. Климент Охридски“, каза д-р Василева. Там обаче бяха настанени част от гимназистите от ПГЕЕ, където също тече ремонт. Имало предложения от отделни класове семействата да намерят място за тях, но разпръсване на паралелки в различни сгради ще направи невъзможно придвижването на учителите.

През априлската ваканция са ремонтирани покривът и прозорците, направено и обръщането. В неделя с помощта и на колеги почистихме, обясни директорката. Получава разбиране от фирмата, която иначе искала да влезе в класните стаи още на 1 май, както и от Общината. ОП „Чистота“ съдействало част от архива да се извози в Колодрума, а чинове и друго обзавеждане  – в панаира. Училището потърсило помощ и от родителите, но пак не откликнали много. „Необходимо е разбиране и от тяхна страна – призова и директорката. „Да, има неудобства за всички, но търсим баланс. Дотук водихме положителна комуникация. Не е прашно и прекомерно шумно. Да, неугледно е, недобоядисано, недошпакловано. Но се поддържа хигиена. Утре ще е хубаво и правим всичко възможно за организацията на ремонта и нормалните занятия“.

В тази ситуация това, което се прави, е най-доброто, коментира зам.-кметът по образованието Владимир Темелков. „Провели сме поне 15 срещи във връзка с ремонта. Ние притискаме изпълнителя да приключи до 15 септември и това създава допълнителни неудобства, включително и за него, с удължено работно време и работа в почивни дни – обясни той. – Но ремонтът става в срокове и качествено. До мен няма оплаквания от родители. Педагогически и политически отговорът ми на техните възражения е един: Малко търпение!

Не мислим на този етап за пребазиране, защото реално само за около месец тази учебна година ще се наложи преместване, и то не на всички класове, което е по-подходящият вариант.  Аз също съм нетърпелив  и искам да стане бързо.  Но виждам, че се прави и невъзможното, адмирации за строителите и екипа на училището. Затова нека да имаме още малко търпение и да запазим добрия тон!

Следя процеса, всяка седмица искам да ми се пращат снимки от обекта. Кой може да направи за 6 месеца чисто ново училище?! Ние ще го имаме и на родителите много ще им хареса“.

 



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ