,,За 15 години в „Стани богат“ такова нещо не бях чувал“: Участник изуми Ники Кънчев

кънчев

Снощи в „Стани богат“ продължи играта на легендарния радиожурналист Емил Братанов. Вчера той достигна до въпрос за 5000 лева, на който трябваше да отговаря днес, като преди това заключи сумата като втора сигурна.

Ники Кънчев го попита „Какво племе са киконите?“ – Келтско, Славянско, Тракийско или Италийско. Участникът не го знаеше и затова реши да използва и последния си жокер – „Обади се на приятел“, като от студиото звъннаха на Владислав Митев от София. В слушалката на Братанов му бе казано, че племето е тракийско и това се оказа правилен отговор, пише Vihrogon.

Въпросът за 10 000 лева бе „На гроба на кой поет и писател на 19 януари се поставят коняк и три рози 175 години след смъртта му?“ Уолт Уитман, Уилям Бъроуз, Едгар Алън По или Херман Мелвил.

Тук последваха дълги разсъждения от Братанов, а Ники Кънчев внимателно слушаше. „Херман Мелвил с оня кит, просто няма как да е коняк, щеше да бъде ром. Рози… не. Да кажем по метода на изключването, че засега махам Мелвил. Едгар Алън По страхотен. Това е човекът, измислил криминалето, къщата Ъшър, вдъхновител на всички трилърджии от там нататък. Какво може да е свързано с Едгар Алън По, за да му дават коняк и три рози и то толкова години след смъртта му. Човек може много да е чел, но се страхуваш, че с всяко следващо изтриваш по нещо старо. Не мога да възпроизведа всичко. Просто си мисля, че до Херман Мелвил там отстрани ще оставя и Едгар Алън По, защото на него пък му е по-подходящо може би някое оръжие и пак не виждам тези три рози. Остават поета Уитман и Уилям Бъроуз.

Някакси в съзнанието ми нежността на Уитман ми идва, че той е по- подходящ за коняка и трите рози отколкото Бъроуз. Кой е най- стария от тях? Няма да мога така да го измисля. Уилям Бъроуз и Уолт Уитман… За мен Уолт Уитман е оная поезия, която ми носи аромата на коняк, а три рози, не знам защо са три, но вероятно това е една голяма любов, една роза за някой. Да, да, ако имаме още 20 минути аз ще стигна и до стихотворението. Разбира се, ако изобщо съм в правилната посока за Уолт Уитман. Гледам го точно като символ и един остатък от възприятие. И може би малко интуиция. Отговор „А“ – Уолт “ Уитман“, каза той.

В този момент Ники Кънчев възкликна: „Водя тази игра от близо 15 години с известната пауза. Но такъв интересен анализ аз скоро не бях чувал. От всички страни, от всички посоки, години, символи, да видим. Навърза всичко, каква загадка имаме тук“, сподели водещият, но след това разочарова участника, че верен отговор е Едгар Алън По.

След това на стола на богатството седна Искра Славчева от Плевен.

Тя използва първия си жокер още на шестия въпрос: „В коя държава се намира легендарния стадион „Ацтека“?“ – Базилия, САЩ, Мексико или Канада. След намесата на „50:50“ тя правилно избра Мексико.

След това заключи 1500 лева като втора сигурна, но не успя да ги вземе. Дамата бе попитана „Кой витамин е известен като токоферол?“ Витамин А, Витамин D, Витамин Е или Витамин К. Участничката призна, че е доста притеснена и в крайна сметка се обади на приятел – Драгомир Ценов от Плевен, който не успя да й отговори. Славчева посочи Витамин К, но верен се оказа Витамин Е и тя си тръгна с 500 лева.

Последва участието на 19- годишния студент Христо Фодулов от Пловдив, който мечтае да стане полицай.

След първите пет въпроса той бе попитан „С какво не са прочути древните римляни?“ – Акведукти, Дукати, Оратори или Легиони. Тук той изключи последните два отговора, но се обади на преподавателя си Йордан Дойков от София, който правилно го насочи към Дукати.

„Кой от актьорите не е бил професионален кечист?“, бе следващото питане, а младежът посочи вярно Мики Рурк в конкуренцията на Дуейн Джонсън, Джон Сина и Дейв Батиста.

След това заключи 2000 лева като втора сигурна сума, но не успя да ги вземе. Той бе попитан „Кой плод е традиционен за Армения и даже се освещава за Коледа?“ – Ябълка, Грозде, Нар или Пъпеш. След намесата на „50:50″ останаха грозде и нар, той избра грозде, но вярно се оказа нар.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ