България пламна! Политици искат свикване на кризисен щаб: Ще има бум на инфекции

карлос контрера

От месеци зам.-председателят на ВМРО и общински съветник в СОС Карлос Контрера сигнализира, че тревните площи в София не се обработват срещу кърлежи. Това правят и другите съветници на Организацията в страната. Резултат обаче няма. Свидетели сме на бум на кърлежи и ухапвания на деца и домашни любимци, а общините и здравните власти не правят нужното за справяне със ситуацията.

Ето защо днес Карлос Контрера подготви сигнал до Министерството на здравеопазването с настояване служебният министър д-р Галя Кондева да свика кризисен щаб с участието на експерти от РЗИ, паразитолози, биолози, инфекционисти и представители на Медицинския университет за набелязване на спешни мерки и план за действие.

За кризисната ситуация и настояванията към МЗ Контрера съобщи в страницата си във Facebook.

Ето и пълния текст:

От ВМРО внасяме сигнал до министъра на здравеопазването д-р Галя Кондева за вземане на спешни мерки във връзка с популацията на кърлежите и повишената опасност от пренасяне на инфекции от кръвосмучещите.

От месец общински съветници от ВМРО в цялата страна предупреждават, че обработките срещу кърлежи се забавиха тази година, което доведе до бум в популацията. Изключително притеснителни са оповестените данни от Националния център по заразни и паразитни болести за двойно увеличение спрямо 2023 г. на случаите на Лаймска болест.

В София още в началото на март ВМРО сезира общината, че се изпуска моментът за първоначална обработка на тревните площи, парковете, междублоковите пространства срещу кърлежи. ВМРО – Варна настоява за оставки в общинската администрация и санкциониране на отговорните за двойно по-високия ръст на ухапаните от кърлежи. „Належащо е да бъде актуализиран графика на общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация – Варна“, което трябва да форсира обработката и третирането на зелените площи, като приоритизира своята дейност към местата, където има струпване на множество хора. Здравето на варненци не може да бъде излагано на риск, заради ниски нива на компетентност и невъзможност да бъдат посрещнати адекватно промените на времето. Динамичните условия и бездействията на администрацията задължава да бъде потърсена отговорност от лицата, които отговарят за този вид дейност!“, се казва в позиция на варненската структура на ВМРО.

Продължаваме да получаваме притеснителни данни за ухапани от кърлежи, включително деца.

Обръщаме се към министъра на здравеопазването с настояване да бъде свикан кризисен щаб към МЗ с участието на експерти от РЗИ, паразитолози, биолози, инфекционисти и представители на Медицинския университет за набелязване на спешни мерки и план за действие.

За съжаление през тази година общините поголовно подцениха ситуацията, създадоха се предпоставки за бум на популацията на кърлежи, а очакваните по-влажни дни в следващите седмици само ще спомогнат за задълбочаване на проблема. Необходимо е министерството на здравеопазването и РЗИ да засилят контрола и проверките не просто дали е обработвано, а пазени ли са базовите правила за дезинсекция, в т.ч. правилно ли се прилагат препаратите.

От ВМРО се опасяване, че на някои места обработките са по документи, проформа, което повишава здравния риск за населението.

Предлагаме създаване на кризисен щаб от експерти, защото е необходимо да се вземат бързи мерки. Проф. Тодор Кантарджиев също изрази опасения, че ситуацията е изпусната.

Държавата трябва да се намеси решително, защото очевидно от безхаберие или некомпетентност, липса на елементарна организация общините не се справят особено добре с пръскането срещу кърлежи. За съжаление, ако тенденцията се запази, ще имаме бум на предаваните инфекции от кръвосмучещи, защото е видно, че регистрираните случаи на Лаймска болест се увеличават двойно и тройно в някои общини като Варна и София, а кърлежите пренасят и други опасни заболявания като Марсилска треска, Ку треска и Кримска хеморагична треска.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ