Шапки долу! За да спасят детето от Враца: Пилотите излетели на десетата минута от Крумово

спасителна акция

След като адмирал Ефтимов ни постави задачата да изпълним полет до Враца за евакуация на пострадало дете, на десетата минута вече бяхме в хеликоптера. Излетяхме веднага, а полетът ни траеше около 50 минути. Там бяхме подбрали площадка по предварителни данни. Преценихме, че площадката в самата болница е подходяща. Кацнахме с помощта на нашия борден спасител, защото площадката беше с ограничени размери.

Това разказа в ефира на бТВ майор Марин Тасков, един от пилотите на хеликоптера „Кугър“, излетял от авиобаза Крумово, за да транспортира простреляното дете от Враца до „Пирогов“.

Той обясни, че не са успели да кацнат в двора на „Пирогов“, а са избрали летище „Враждебна“, тъй като в болницата няма подходяща площадка без препятствия.

„След предварителна информация, че детето ще бъде придружено от медицинцки екип от Враца и ще бъде с тяхно оборудване, ние преценихме, че нашето не ни е необходимо и го свалихме, за да бъде комфортно“, добави капитан Георги Стаменов.

Спасителят на екипа Светослав Александров пък навигирал летателната машина.

„При кацането помагах на командира на полета. Безопасно кацнахме. За кметовете и общините е необходимо обособяване на такава площадка без препятствия в близост“, обясни той.

По думите на бордния техник Светослав Стоянов до летище „Враждебна“ екипът е стигнал много бързо.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ