Матева от ЦИК разясни как ще изглежда гласуването на предстоящите избори: Сезираме прокуратурата ако…

payimage-598724

С промените от 2022 г. в Изборния кодекс се промени начинът на отчитане на гласовете – отпечатва се бюлетина, като всички бюлетини се преброяват от СИК. Нищо че не ни задължава кодекса, данните от флашпаметта се извличат от „Информационно обслужване“ и се публикуват на мястото на всяка СИК, но това не е изборен резултат. Избирателната комисия не се занимава с флашки, тя брои принтираните бюлетини. Това заяви зам.-председателят на ЦИК Росица Матева в ефира на бТВ.

Тя коментира и казуса с иззетите флашпамети, които ЦИК иска обратно от Административния съд в София.

„Машините без флашпамет не работят. Трябват ни, за да подготвим изборите 2 в 1. ние не сме купували други флашпамети, освен закупените през 2021 г. с доставката на машините. Те не са за еднократна употреба. Скъпо е да се купуват нови, не са специални и се купуват от специално място. При положение, че в момента данните от тези фалшпамети са извлечени от вещите лица, могат да бъдат върнати на нас и да се използват на предстоящите избори. Все още нямаме отговор от съда“, обясни тя.

„Действително на местни избори се забелязва тенденция да има много недействителни хартиени бюлетини, и то само при вота за общински съветници. Предполагаме, че избирателят гласува само за преференция, а пропуска да отбележи партията и коалицията. При избори за народно събрание няма толкова невалидни бюлетини“, допълни Матева.

Тя уточни още: „Одобрихме и слогана, и логото за изборите. Разяснителните видеоклипове са готови.“

„За европейските избори процентът за влизане е по-висок от националните избори. Важно е избирателите да знаят какво значи изискването за уседналост – това значи да имат регистриран адрес. Важно е да се провери адресната регистрация.

На двата вота ще се гласува в България и във всички държави-членки на ЕС, както и в останалите държави по света в консулствата и дипломатическите представителства“, каза още зам.-председателят на Централната избирателна комисия.

За избирателите, които нямат избирателно право да гласуват на евроизборите, тя предупреди: „Не бива да се злоупотребява. Няма как на момента да се провери има ли право избирателят да гласува и на двата избора по правилата. Ако се установи гласуване в нарушение на Изборния кодекс, сезираме прокуратурата.“

На въпрос как ще изгледа гласуването, Матева подчерта: „Не би трябвало да е по-сложно. Ще има две бюлетини, ще има на екрана на машините също две бюлетини. Разликата при хартията ще бъде на гърба на бюлетината – цветовете ще бъдат различни. Възможно е и в изборите за Народно събрание в различните райони да бъде различна. В изборите за европарламента бюлетината ще бъде еднакво дълга. Избирателните списъци ще бъдат два. Изискванията за гласуване с машина е да се даде картата на избирателя, да се отключат и двете бюлетини.“

„Призовавам избирателите: гласуването е демократично право и то трябва да бъде използвано“, каца още тя.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ