Борисов за смяната на външния министър: Чиста случайност! Ако назначат Митов, ще носим отговорност

payimage-598810

Чиста случайност е искането за смяна на външния министър след моето изказване, заяви пред журналисти в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Виждам, че много хора се опитват да се упражняват върху нещо, което не разбират. Казах, че не одобрявам външния министър на партийно събрание пред симпатизантите и членовете на ГЕРБ, които бяха бесни от назначенията в служебното правителство“, поясни Бойко Борисов.

„Казват, че кабинетът е на ГЕРБ, а майка на кмет от ПП е министър, отбеляза той и изтъкна, че е чиста случайност това, че е сменен външният министър. През деветте месеца ГЕРБ отговаря за външната политика чрез Мария Габриел и чрез мен, като председател на външната комисия, искаме тази линия да продължи”, заяви още Борисов.

Половината министри в служебния кабинет са от ПП и ДБ. Като добавим и митници и данъчните – колко хора бяха изчегъртани, изтъкна Борисов.

От първия ден не съм съгласен не само с външния министър, а и с много други назначения. Абсолютно съвпадение е исканата смяна на външния министър, разкри лидерът на ГЕРБ.

„В тежката геостратегическа ситуация, трябва да имаме много стабилно правителство, изтъкна той и обясни, че има политически сили, които могат да носят отговорност в НС. ДПС и тогава и сега никога не са участвали и са нямали министри или зам.-министри. Но сега призовавам трите партии да бъдем на висотата на сътвореното, защото иначе ще се получи лошо отроче. Но трябва да имаме отговорен парламент. Не може да искаме от Нинова, Костадинов и Тошко Йорданов да подкрепят служебното правителство. Парламентът носи политическа отговорност за служебното правителство и затова се обръщам към колегите, които гласувахме Конституцията и тогава си говорехме, че ще бъдем един блок в следващите 10 години ППДБ, ГЕРБ и ДПС”, настоя Борисов.

„Последните 9 месеца ГЕРБ е носел 1000% отговорност за външната политика на България чрез яркото лице Мария Габриел. Искам това, за което сме се борили да се продължи. За отбраната също сега носим отговорност.“

„Призовавам колегите от ПП и ДБ и на Петков му пожелавам всичко най-хубаво, защото днес има рожден ден – още не съм му се обадил, защото нямам телефон… искам много ясно да стане, че философията на тази Конституция беше направена така, че трите партии в този блок – ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ да носят отговорност след като се премести тежестта за избора на служебен кабинет от президента в парламента.

Нека бъдат любезни и колегите Петков, Христо Иванов и Пеевски да не се махат и да не казват толкова лесно, че не носим отговорност от това, което сътворихме! Да, носим отговорността!“, отсече лидерът на ГЕРБ и продължи:

„Помня правителствата на г-н Радев, които сключваха международни договори и участваха в международни срещи. В сегашната ситуация трябва да имаме много стабилно правителство.

В първите дни на зачатието на новата Конституция аз бях там и за правосъден министър Пеевски предложи Христо Иванов. Той отказа и Пеевски предложи Атанас Славов – какви са аргументите – не знам. Славов прие, дойде и после сътворихме това“.

„Призовавам ги – за да не ни се смеят хората това, което подкрепихме трите партии, да бъдем на висотата и отговорността на сътвореното, защото иначе ще се получи лошо отроче, а в случая може да бъде и една добра Конституция, но трябва да има отговорен парламент“.

Борисов бе категоричен, че отговорност за този служебен кабинет носи парламентът.

„Когато гласувахме Конституцията си говорихме, че 10 години ще бъдем един блок ПП,ГЕРБ и ДСП и никой не се притесняваше от коя партия е“, призна лидерът на ГЕРБ.

Той призна, че Даниел Митов е ярка политическа фигура, но такива са и Спецов и Гвоздейков.

„Даниел Митов е ярка политическа фигура, каквато е Габриел, какъвто е Спецов, какъвто е Гвоздейков. Искам външната политика да бъде гарантирана. Предложих, за да не се лашне държавата, двата темела – Асен Василев за финансите и Мария Габриел за външните работи да останат, не стана това. Хайде малко да се успокоим. Ако назначат Митов, ще кажем, че носим отговорност за външната политика. Ще подкрепим всичко за модернизацията на армията, това мога да кажа”, подчерта Борисов.

„С г-н Вътев имам много добри отношения и за тези смени нито искам да знам, нито знам. Когато парламентът е променял с умисъл от президентската институция контролът на служебното правителство да дойде в парламента, партиите сега трябва да си понесат отговорността”, добави Борисов.

Когато се избираха регулаторите, например БНБ, Димитър Радев дойде от МВФ и САЩ и го избрахме като всепризнат експерт. И виждате, че няма критики към тях. Тогава ДПС и ПП предложиха ярки партийни кандидатури за БНБ. Разпределиха си другите регулатори и за ГЕРБ остана Сметната палата. Президентът избра Главчев от всички регулатори – единственото останало за ГЕРБ.“

„Най-лесно е и аз да кажа „Абе, я си гледайте работата… който иска да отговаря“ и после какво – да заварим още по-счупена държава“, отсече ядосано Борисов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ