Радев с неочаквана реакция за исканите смени в служебния кабинет. Привика Главчев в кабинета си

payimage-622039

Ще настоявам Главчев да си спази обещанието – да предложи кабинет равно отдалечен от всички партии, заяви пред медиите президентът Румен Радев в коментар по поисканите смени на двама министри в служебния кабинет. Това са външния Стефан Димитров, на чието място се предлага зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов и земеделския Кирил Вътев, на чието място се предлага шефът на фонд „Земеделие“ Георги Тахов.

Президентът даде да се разбере, че е против назначението на Митов за министър на външните работи. „В мой служебен кабинет зам.-председател на партия не съм назначавал“, отсече държавният глава.

Запитан ще утвърди ли предложенията за нови министри, Радев каза, че в петък ще покани премиера Главчев. Радев на няколко пъти повтори, че предложенията за министри не могат да включват зам.-председатели на политически партии.

„Искам да чуя реалните мотиви, които накараха Главчев така стремглаво, без да е работил с тези хора, без да ги познава, изведнъж да си смени мнението”, обясни Радев.

„Двама министри се освобождават само седмица след клетвата на служебния кабинет, което е поредното доказателство за провала на конституционната реформа. И в стремежа си да наложат пълен монопол върху властта, партиите, които гласуваха промените в Конституцията всъщност обезсмислиха института на служебния кабинет и го направиха уязвим за партийни вмешателства“, каза още Румен Радев.

„Вече виждате как от партийни събрания се разпорежда, как се заплашва министър-председателят. И аз много се надявам г-н Главчев да си дава сметка за щетите върху кабинета и цялостното доверие върху изборния процес, когато той светкавично изпълнява щенията на своя партиен началник. Когато аз отговарях за служебните правителства, партиите не можеха и да си помислят за подобни вмешателства“, продължи президентът, имайки предвид събранието на ГЕРБ в столичния район Подуене и речта на лидера на партията Бойко Борисов там.

На партийното събрание в Подуене на 15 април вечерта Борисов изненадващо подложи на остра критика външния министър Стефан Димитров и похвали военния Атанас Запрянов за участието във форума за сигурността в Черно море, проведен по-рано през деня.

„Фантастично се е представил ген. Запрянов за разлика от външния министър. В това правителство ГЕРБ носи отговорност за военния министър, а за външния – ако Главчев не го смени, няма да има никаква подкрепа. Ако иска да му чуе, ако иска да се съобрази, после ще направя така, че да се съобрази“, каза тогава Борисов.

Именно това негово изказване имаше предвид Радев, когато заяви: „За външния министър стана ясно откъде идва заръката. Но кой поръча смяната и на земеделския, когото Главчев лично представи за оставане в служебния кабинет.”

„Не е ли странно министър-председателят да си сменя мнението през ден. Нормално ли е през ден да сменяме министри? Вече заявих, че няма да се бъркам в решенията на премиера за състава на кабинета, но ще настоявам да си спази обещанието, което даде, че ще предложи равноотдалечен кабинет от всички партии”, каза още държавният глава, цитиран от Epicenter.

В отговор на журналистически въпрос, свързан с намеренията на БСП да поиска вот на недоверие към кабинета, президентът цитира мнения на конституционалисти, според които е невъзможно според Конституцията да има вот на недоверие срещу служебен кабинет.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ