Един от най-известните българи отказа да е министър на Главчев: За 2-3 месеца няма смисъл

payimage-622834

Отказах на Димитър Главчев да съм министър на културата в служебния кабинет. Това заяви директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов в подкаста на „Стандарт“.

„Не съм казал, че не искам да съм министър. Даже напротив!

Но аз искам да работя. Знам какво трябва да се направи в сферата на културата, но да отида за два-три месеца в изпълнителната власт няма смисъл“, коментира големият български актьор.

Той обясни, че няма нужда само да подписва документи и да се вози на задната седалка в скъп служебен автомобил.

По повод важна за него инициатива, Сърменов обясни:

„Малко хора знаят, че министърът на просвещението (1920 – 1923 г.) Стоян Омарчевски е предложил 1 ноември за Ден на народните будители. Заех се с мисията в София да има негов паметник.

Всяка вечер излизах на сцената и обяснявах на зрителите кой е Омарчевски. Благодарение на дарения от публиката вече сме събрали 42 000 лв. за бюст на Омарчевски“.

И още: „В момента преговаряме със скулптора и се надявам до есента паметникът да бъде факт“.

На въпроса защо при толкова много чудеса ние не умеем да рекламираме България, Сърменов отговори: „Когато Вежди Рашидов беше министър навремето и показа зад граница едно от съкровищата, мисля, че беше Рогозенското, изведнъж тук скочиха, започнаха да обясняват да се бият, кой да пътува, кой да не пътува.

Започнаха да обясняват как само се харчат едни пари, направиха го на нищо“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ