Куриоз: Затворникът Емил Милев-Крокодила написа книга за бруталните нарушения на човешките права

крокодила

Крими героят Емил Милев – Крокодила, който повече от 10 години търпи наказание „Лишаване от свобода“ в Софийския затвор, издаде книга за бруталните нарушения на човешките права, разкри пред Lupa.bg адвокатът му Ивайло Юруков.

В книгата си Емил Милев не пести имена и разказва от първо лице за сполетелите го поръчкови съдебни процеси заради враждата му със силните политици на деня. Емо Крокодила разказва за осъждането му и за произвола в съдебната система, на който жертва е станал и самият той.

Осъдилият много институции затворник пише за зависимостите в съдебната власт, за търговията с влияние и за всички останали недъзи в съдебната система, разказва адвокат Юруков.

Въпреки че е зад решетките повече от 10 години Емил Милев намира начин да издаде книгата си и тя щяла да бъде много интересна не само за магистратите и политиците, а за цялото българско общество. .

Сериозна критика отправя и към адвокатурата като цяло, която според него е в основата на допускането на събитията в самата съдебна система. Адвокатите имат ролята да контролират баланса между органите на съдебната система. Бездействието им изключително много подпомага и допринася за тоталния колапс на съдебната система, категоричен е в творбата си Емил Крокодила.

С помощта на дългогодишния си защитник адвокат Ивайло Юруков Емил Милев успява да постигне редица осъдителни решения срещу органите на българската държава за безобразията и терора, който е бил упражняван спрямо него.

Адвокатът му твърди, че двамата са безсилни да се преборят с осъжданията му по обвинения, за които той никога не се е защитавал и не е знаел, че трябва да се защитава, защото научава за тях едва когато вече бива осъден.

Книгата има потенциала да се превърне в бестселър защото отразява действителността на българското правосъдие от първо лице, твърди адвокат Юруков. Това са темите, които се обсъждат всеки ден от съдебните органи и цялата правосъдна система и дори в Парламента.

Книгата е в изключително ограничен тираж, тъй като и издателствата се страхуват да се ангажират с нейното издателство именно за да не попаднат под ударите на бухалките на властта.

Емил Милев – Крокодила влезе в затвора набеден, че е уличен грабител.

Бе окончателно осъден на 17.5 години затвор по обвинение за въоръжен грабеж. Присъдата е на Върховния касационен съд (ВКС).

Според решението Милев е признат за виновен за грабеж на банков клон в столичния квартал „Люлин“, извършен през март 2010 г. Тогава са отмъкнати над 136 хил. от инкасо. Освен Милев по това обвинение на по 15.5 години затвор са осъдени Едуард Павлов и Лазарин Лазаров.

Присъдата ще се търпи при първоначален строг режим, съобщиха тогава от прокуратурата.

Милев от години е в ареста по различни обвинения. С последното си решение ВКС указва, че долната инстанция отново трябва да разгледа делата по други обвинения – за отвличане и грабеж на турски гражданин на магистрала „Тракия“, извършен през 2009 г. и два грабежа на бензиностанции – в Бухово и на бул. „Ботевградско шосе“ в София. След грабежа на магистралата Милев влиза в престрелка с полицията, по време на която е ранен в крака, твърдят разследващите. Впоследствие се е укривал при Павлов, с когото са осъдени за грабежа в „Люлин“ и се е лекувал сам, казват от прокуратурата. Заради престрелката Милев е обвинен и в опит за убийство на полицай. Ако бъде осъден, може да получи дори и доживотен затвор без право на замяна.

Милев бе оправдан по тези обвинения от спецсъда през 2018 г. След това обаче апелативните съдии промениха решението и го осъдиха. Така се стигна до обжалване пред ВКС, който потвърди осъждането за грабеж на банковия клон и върна останалите обвинения за ново разглеждане.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ