6 стотинки попречиха на пловдивчанин да изтегли кредит

payimage-611730

Мижавите 6 стотинки спънаха пловдивчанин при кандидатстване за ипотечен кредит. Един от изискваните документи от банката е удостоверение за наличие или липса на задължения към хазната. Издава се от НАП, като има възможност да се получи и онлайн, стига данъкоплатецът да има ПИК или електронен подпис.

За късмет, Васил Неделчев има електронен подпис и късно вечерта пуска искането онлайн от домашния компютър. По обяд на следващия ден данъчните вече са изпълнили услугата. В документа обаче се мъдрят 6 стотинки дълг: една стотинка от универсален пенсионен фонд от януари 2022 година и още 4 стотинки от вноски към държавното обществено осигуряване, плюс 1 стотинка лихва, тъй като борчът е от същия стар период през 2022 година, пише Марица.

Васил е изненадан, защото е считал себе си за изряден данъкоплатец. По-лошото е, че и банката отказва да признае такъв документ, защото независимо дали дългът е 6 стотинки или 600 лева, смисълът е, че лицето има задължения към бюджета.

Мъжът е в недоумение как бързо да изчисти данъчното си досие, за да кандидатства за ипотечен кредит. В крайна сметка, плаща задълженията си онлайн през е-портала на НАП, но за всеки случай превежда 1 лев, за да погаси сумата от 1 стотинка от универсалния пенсионен фонд, и още 1 лев за задълженията от 5 стотинки към ДОО.

Най-вероятно жълтите стотинки в данъчното досие на мъжа са дошли от неправилно изчисление на осигурителните вноски и закръглянето им.

На въпросите на „Марица“ от НАП-Пловдив обясниха какъв е редът при такива случаи. Правилото е, че публичните и частните държавни вземания, декларирани, установявани или събирани от НАП, се плащат единствено безкасово. Най-бързо и лесно, и по всяко време на денонощието, плащането към НАП става чрез виртуалния ПОС терминал (е-услугата на приходната агенция за плащане с карти).

Електронната услуга „Справка за задълженията с възможност за извършване на плащане“ е достъпна с ПИК или квалифициран електронен подпис в е-портала на НАП. За плащане чрез виртуалния ПОС терминал не се дължат такси и то се отразява в данъчно-осигурителната сметка на клиента веднага, без обичайното забавяне при банков превод.

Всеки, който притежава банкова карта, може да използва не само онлайн услугата за плащане, но и физически ПОС терминал във всеки един от офисите на НАП, за да погаси дължими данъци и осигуровки, задължения към други институции, събирани от приходната агенция, като глоби от КАТ, съд, Община и др., допълват от НАП.

Другите начини за плащане на задължения са: през ePay, с пощенски запис или с банков превод. В случая обаче последният вариант идва свръхскъп на Васил Неделчев, защото за двата превода ще отидат няколко лева за банкови такси.

Данъчните обясниха още, че няма изискване задълженията да се закръглят до кръгъл лев, така че човекът може да преведе точно 1 стотинка и още 5 стотинки, но по двете различни сметки. В случая на г-н Неделчев надплатената сума ще остане в данъчно-осигурителната му сметка. Тя може да послужи за погасяване на бъдещи задължения, допълниха от НАП-Пловдив.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ