БРАВО! След 15 дни като пациентка, художничка превръща болница в галерия: Изкуството носи лечебна сила

деница

Шуменската болница става галерия! Това е благотворителната кауза на художничката Деница Аргиропулос, която превръща лечебното заведение в първото у нас с подобен характер.

„Болницата е мястото, на което хората най-много се нуждаят от някаква форма на изкуство. Защо тези пространства да не се превърнат в галерии, за да може хората, които се лекуват там, да получат и някакво духовно лечение?“, споделя пред „България Днес“ художничката.

Талантливата жена подхваща инициативата след 15-дневен престой в хирургическото отделение. Докато се взира в сивите стени и мрачните коридори, Деница решава, че малко цветове ще са благотворни и за пациентите, и за лекарите. Защото изкуството носи лечебна сила, хармония и наслада. В момента Аргиропулос учи „Педагогика на изобразителното изкуство“ в Шуменския университет и веднага се свързва със своите колеги, които на драго сърце прегръщат каузата й.

„От шега на майтап подех каузата. Започнаха да се трупат картини. В един момент си казах, че не искам да се ограничавам само в Шумен“, допълва Деница.

Така творецът започва да пише в социалните мрежи и да търси съмишленици. Към днешна дата резултатът е повече от впечатляващ. На Деница вече са изпратени 27 картини не само от страната, но и извън нея. Пейзажите са разнообразни. Има морски, зимни, гръцки. Има картина с позлата и рисунка върху коприна. Включват се и популярни художници и непопулярни, а най-ценно за жената е, че каузата й е докоснала и деца. Наскоро с нея се свързва учителка, която е организирала класа си, рамкирали са картината си и я изпращат на Деница. 8-годишната дъщеря на художничката също оставя своя отпечатък.

„Има един много пънкарски портрет и аз го харесвам, защото смятам, че трябва да има лек бунт, лека насмешка, за да може по-лесно и по-бързо да се преодолее болката“, сигурна е художничката.

Ръководството на болницата се изненадва от идеята на пациентката си, но я приема с радост. Деница събира платна до 15 май и се надява, че до края на месеца болницата ще заприлича на истинска галерия и примерът й ще се разпространи и в други лечебни заведения.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ