Тъжна вест разплака България: Отиде си Венцeслав Антонов

венцеслав антонов

Варненската артистична общност загуби художника Венцeслав Антонов в (1942 – 2024 г.)

Венцeслав Антонов беше директор на Галерията за графично изкуство – Варна, и на Международното биенале на графиката – Варна. Българското изкуство изгуби един от безспорните авторитети в графиката, а варненската артистична общност – едно от най-ярките си лица. Творец на категоричния жест и изказ, Венци Антонов ще остане в сърцата ни със силата на своя дух и своите произведения, пишат от ГХГ – Варна.

Венцеслав Антонов посвети десетилетия от своя живот на графичното изкуство – като артист и като организатор на най-престижния в тази област форум в България. Един от инициаторите на Варненското биенале, Антонов беше негов директор от 1997 г. и в продължение на десетилетия отстояваше съществуването на този високопрофесионален форум.

Познаваме го като четящ човек с интереси в областта на историята и литературата, религиите, интелектуалните и културни постижения на човечеството. Изкуството му притежава геометрична композиционна организация, характеризираща се с наслагване на свободни плоскости в дълбочина. В неговото творчество реалното пространство е заменено с условно, чисто художествено, лишено от натурност. Иконографията му достига то геометричен пластицизъм, в който линията е основно изразно средство и основен конструктивен елемент, предава Петел.

Венцеслав Антонов е роден на 6.04.1942 г. в град Бяла Слатина. През 1971 г. завършва специалност „Приложна графика” при проф. Александър Поплилов в Национална художествена академия – София, и се установява във Варна. Участва в общи национални изложби, в изложби на варненските художници и в представителни изложби на българското изкуство в чужбина. Представя изкуството си в международни биеналета на графичното изкуство в Любляна, Берлин, Сао Пауло, Баден Баден, Битоля и др. Работи в областта на графиката, живописта, плаката, оформлението на книгата и пространственото художествено оформление. Негово дело са монументални творби в курортите Златни пясъци и Слънчев ден, и в квартал Аспарухово.

Носител е на награда Варна в категорията “Изобразителни изкуства” през 2003 г., на Голямата награда “Варна” за цялостно творчество през 2017 г., отличен е с почетен плакет от Министерството на културата за постижения в изкуството и с Гран при на фондация „Остен“ за живопис през 2017 г. Негови творби са притежание на художествени музеи и частни колекции в страната и чужбина, между които и Градската художествена галерия във Варна.

От ГХГ – Варна обещават да пазят спомена за твореца Венцеслав Антонов и да предадат на поколенията неговото изкуство.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ