Мистерия с натровените 48 деца в Сливен! РЗИ: Такъв случай не сме имали

сливен

Четвърти ден експерти от РЗИ-Сливен и Областната дирекция по безопасност на храните търсят причината за натравянето на близо 50 деца в Детска градина „Елица“ в града на стоте войводи. Засега тя остава неясна.

Пред бТВ директорът на РЗИ-Сливен д-р Николина Иванова поясни, че сигналът е получен от родител сутринта на 10 май и веднага е сформиран медицински екип с включен микробиолог, епидемиолог и др. експерти от здравната инспекция и от Областната дирекция по безопасност на храните.

„Направена е веднага проверка в детската градина, като са взети проби от храна, от повърхности, от работното облекло, от носния и от гърления секрет на персонала“, добави тя.

„Резултатите от носния и гърления секрет показват нормална микобна флора за носа и устната кухина. Не е установен и патогенен причинител от хора от персонала“, разкри д-р Иванова.

„Има някои пропуски в дезинфекцията, но това се дължи на друго замърсяване и не са изолирани болестотворни микроорганизми от никакви повърхности“, добави тя.

„Не мога да кажа, че причината за инфекцията е сандвича с яйце и сирене, но предполагаме, че е хранително заболяване, тъй като са става въпрос за малчугани от една и съща детска градина, чиято храна се приготвя на място и има от всички групи“, заяви шефката на здравната инспекция в Сливен.

Децата са в добро общо състояние, а кухнята все още е затворена, каза пък директорката на ДГ „Елица“ Надя Стоянова. „Поддържаме непрекъсната връзка с родителите. Няма нови заразени“, добави тя.

Детската градина ще започне да функционира отново, след като агенцията по храните обяви какви са резултатите от взетите проби.

От РЗИ-Сливен поясниха, че такъв случай с толкова много натровени деца не са имали.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ