18 часа във водата: Петър Стойчев преплува 45-километров проток в Хавай и влезе в историята

петър стойчев

Световният шампион по плувен маратон за 2011 г. Петър Стойчев отново записа името си в историята на родния спорт. Той стана първият българин, преплувал протока Молокай в Хавай, който е с дължина 45 км и е един от световната верига Oceans Seven.

47-годишният Стойчев вече е преплувал четири от общо седемте протока в света, включени в престижната верига. През 2007 г. той премина Ламанша, а през тази година преплува Гибратарския проток и протока Кук. Така от Oceans Seven вече му остават Северният канал (34,5 км между Ейре и Шотландия), протокът Каталина (32,3 км между остров Санта Каталина и Лос Анджелис) и протокът Цугару (19,5 км между японските острови Хоншу и Хокайдо).

След преминаването на протока Молокай Стойчев призна на профила си във „Фейсбук“ за сериозни трудности, с които се е сблъскал по време на плуването, отнело му 18 часа и 53 минути. Бившият служебен министър на спорта изрази благодарност на всички българи, които са го очаквали на плажа Макапау в Оаху след финиширането.

„До средата на дистанцията се движехме според графика и с добра скорост. За 5 часа и 10 мин бях изплувал 18,8 км. Продължих в доброто темпо. Докато не се появи силно насрещно течение с около 3 километра в час срещу мен. Започна борба със силното насрещно течение, продължила около 10 часа, за да изплувам около 12 километра. Виждах брега и финала повече от 8 часа и не можех да го достигна със слабия прогрес, който правех – около километър на час. След днешния ден съм убеден, че човешките възможности са неограничени, стига да имаш воля за победа“, написа изтощеният и от силното хавайско слънце Стойчев, предава Блиц Спорт.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ