Страшен удар за Петков по-малко от 24 часа след мелето. Това поучване е катастрофа за цялата ПП

кирил петков

ГЕРБ води с 10,5% пред ППДБ на парламентарните избори – 26,6 срещу 16,1. Трета е „Възраждане“ с 15,3%. Това сочи проучване на Агенция СОВА ХАРИС.

То е проведено в периода 8-13 май 2024 г. сред 1000 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента. Максимална грешка за 50% относителен дял при 95% гаранционна вероятност: 3,4%. Изследването е по поръчка на «ПИК БРОУДКАСТИНГ» АД.

От лидерите на политически партии, участващи в предстоящите избори, най-високо е доверието към Бойко Борисов (21,3%). Очевидно председателят на ГЕРБ успява да поддържа публичния си образ. По този начин спомага и за повишаване рейтинга на партията му. Същите аргументи могат да се приведат и за лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов, който заема четвъртото място с 18,1%. Сравнително висока степен на доверие получава и Ваня Григорова (16,3%), която заедно с коалиционната си партньорка Мая Манолова (13,9% доверие) теглят нагоре резултата на ръководената от тях формация „Солидарна България“.

Това не може да се каже за лидерите на ПП-ДБ: Кирил Петков (13,4%), Асен Василев (12,6%), Христо Иванов (11,4%) и Атанас Атанасов (9,4%). Макар и утвърдени политици, те получават доверие, близко или по ниско от това на коалицията, която представляват, а това определено е проблем в предизборна обстановка. Доверието към Слави Трифонов е 14,1%, Корнелия Нинова – 13,3%, Стефан Янев – 11,4%, Румен Христов – 8,9%, Красимир Каракачанов – 8,3%, Петър Москов – 7,3%, Костадин Паскалев – 6,4%. Може да се каже, че степента на доверие при всички тях надвишава нагласата за подкрепа на ръководените от тях политически проекти.

Доверието в политическите партии по същество очертава границата, в която може да расте електоралната им подкрепа. Изследването показва, че и по този показател най-добре стои коалицията ГЕРБ-СДС с 22,4% доверие на избирателите. Второ място – може би вече не изненадващо – е „Възраждане“ с 15,6%. Третото място е за БСП с 13,5%, което отразява потенциала на левите избиратели като цяло. Четвърто място по този показател заема „Има Такъв Народ“ (12,0%). След тях се нарежда доскоро управляващата коалиция ПП-ДБ с 11,3%.

ГЕРБ се очертава като категоричен лидер на предстоящия вот с подкрепа от 26,6%. Интрига се очертава при борбата за второто място: 16,1% заявяват, че ще гласуват за ПП-ДБ, 15,3% – за „Възраждане“ и 15.0% – за ДПС. Голямата въпросителна тук е за резултата на доскоро управляващата коалиция, тъй като е трудно да се определи къде ще спре отливът на подкрепата за нея. Финалният етап на кампанията ще има решаващо значение за ПП-ДБ.

„Възраждане“ и ДПС влязоха на тези избори в добра кондиция и се очаква да мобилизират традиционните си привърженици. БСП в този си вариант се стабилизира на петото място. Социалистите вече не са монополист в лявото политическо пространство. „Левицата“ и новата формация „Солидарна България“ имат стабилно присъствие на политическата сцена. Нещо повече, коалицията на Ваня Григорова и Мая Манолова дори има шанс да влезе в следващия парламент. Това ще се реши във финалната фаза на кампанията.

Партията на Слави Трифонов засега стои стабилно над бариерата за влизане в Народното Събрание.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ