Откъде идвали убийците на пътя! Разнищиха нагла ромска схема за шофьорски книжки, от която…

шофьорска-книжка

Неграмотни роми стават правоспособни шофьори, наемайки курсисти да се явяват на изпити за листовки вместо тях. За схемата разказаха пред „Телеграф“ от ръководството на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“.

От началото на годината до август от ДАИ са подали над 10 сигнала на МВР за измамници на прага на т.нар. бяла стая. По всички случаи текат разследвания. „Вероятно има много повече нарушители, но не са били установени, а вече са водачи“, признаха от агенцията.

Модерният метод за провеждане на теоретичен изпит функционира у нас от месец май м.г. Входът към помещението, където се задават въпросите, е през скенер, който сравнява снимката от личната карта на кандидат-шофьора с лицето му. Ако има съвпадение, той се допуска до теоретичен изпит за книжка. Над 10 души са били спипани от служителите на агенцията да правят опит да влязат с фалшиви документи в бялата стая, където е шумозаглушено, изолирано, няма субективен фактор, а въпросите се задават изцяло по електронен път.

На личните карти менте на всеки от тях е била снимката на човека, който се явява на препитването, но данните са на този, който ще бъде допуснат до практически изпит, ако издържи теорията. В началото на август след поредния сигнал на ДАИ във вътрешното ведомство е била разбита и първата група за придобиване на шофьорски книжки с фалшиви лични карти. 62-годишният автоинструктор Касимир Н. действал в Бургас. Според прокуратурата той използвал трети лица, за да се явяват вместо негови курсанти на изпити за придобиване на правоспособност за управление на моторни превозни средства от категория „В“.

„И в момента е в ареста с най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Грози го затвор до три години“, уточниха от полицията в Бургас.

За да сложат край на възможностите за измами, от Министерството на транспорта планират до няколко месеца системите на ДАИ да се свържат с тези на МВР.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ