Ужасяващо! Евростат: 53% от българите не могат да се справят с неочаквани финансови разходи

Хора

Близо 53% от българите не са могли да се справят с неочаквани финансови разходи през миналата година, показват данни от анализ на Евростат за делът на хората в ЕС, които са били изправени пред неочаквани финансови проблеми през 2017 г., съобщава БТА.

Средният показател в ЕС за хората, които не са могли да реагират адекватно пред неочаквани парични предизвикателства през миналата година е бил 34%, сочи европейската статистика.

Евростат отчита, че делът на българите, които са имали подобни проблеми през миналата година, е намалял с един процент в сравнение с предходната 2016 г., когато 54% от сънародниците ни не са успели да реагират на финансови предизвикателства.

Като цяло в ЕС делът на хората с подобни проблеми е намалял с 2,5% – от 36,5% през 2016 г. – до 34% през м.г., отчита Евростат.Европейската статистика дава данни и за това колко процента от европейците въобще не могат да си позволят покупката на кола (нова или на старо) – за ЕС този показател е 7%. За България – 20%, а за Румъния – 30%. Финансовите проблеми на българите се потвърждават и от други данни на родната статистика относно някои нагласи на сънародниците ни спрямо тяхното благосъстояние: около 46% от българите са били настроени негативно около ситуацията със спестяванията си, тоест нямали са възможност да заделят пари. Други 70% от сънародниците ни не биха могли да изразходват голяма сума за ремонт на дома си.

Около 80% от българите пък не биха могли да си купят ново жилище в рамките на една календарна година. Само 30 от сънародниците ни (или всеки трети българин) би имал възможност да задели пари за покупка на предмет с дълготрайна употреба, сочат актуални данни на родната статистика.Най-нисък дял на жители от европейска страна, които не биха могли да се справят с финансови проблеми, е регистриран през м.г. в Малта – едва 15%, сочат данните на Евростат. Други страни с добро финансово самочувствие относно неочакваните разходи са още: Австрия, Холандия и Люксембург – там едва 20% от жителите им нямат възможност да се справят с неочаквани финансови предизвикателства.

Най-висок дял на хора с проблеми относно финансови разходи е регистриран в Латвия – 60%, Хърватия – 56%, България – 53%, Румъния – 52%, Литва и Кипър – с по 50% и др. В страни с развити икономики като Италия, Испания, Великобритания и Франция, делът на хората, които не биха се справили с неочаквани финансови проблеми варира от 38% за Италия – до 35% във Великобритания. Всеки четвърти жител в Румъния и всеки пети в България и Унгария не биха могли да си позволят купуването без проблеми на кола, отчита също Евростат.

Обратно, в другия край на скалата са страни като Малта и Кипър, където едва 2% от хората не биха могли да си позволят покупка на кола, следвани от Люксембург, Италия и Франция – с по 2,5% от жителите, които биха изпитали финансови трудности при покупката на кола и др. Жените в ЕС са по-образовани и с по-дълъг живот от мъжете, но печелят по-малко Като цяло най-висок е делът на хората в ЕС с финансови проблеми, които не биха могли да реагират при неочаквани парични предизвикателства сред следните категории европейци: самотните родители с деца – 60% и при възрастните двойки над 65 години – 25%, отчита още Евростат.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ