Български журналисти преживяха нощ на ужаса в Страсбург

6732302

Група български журналисти преживяха истинска нощ на ужаса в центъра на Страсбург, защото се оказаха непосредствени свидетели на атентата. Те са тук за заседанието на Европейския парламент и за връчването на наградата „Сахаров” на украинския режисьор и сценарист Олег Сенцов.

Както вече колегите от „24 часа” съобщиха, атентатът стана във вторник вечерта в самото сърце на Страсбург, където имаше хиляди посетители от цял свят заради големия Коледен базар. Те са имали резервация за 19,30 часа за ресторант, пред който буквално е станало прострелването на атентатора.

Малко след като се настанили в зала на втория етаж на заведението, сервитьорка пристига и спира осветлението, след което им съобщава, че ситуацията е сериозна и навън има убиец. Без да имат повече информация, те не са знаели точно какво се случва, а това засилва напрежението.

Минути след това от първия етаж на ресторанта се разнасят писъци, а едва по-късно се разбира, че в залата долу има прострелян в главата мъж. Той е бил извлечен от улицата от хора от персонала, дори са търсили лекари сред посетителите, за да му окажат първа помощ. Линейката пристига след 40 минути, а междувременно мъжът е починал.

В съседна зала на втория етаж е имало и други журналисти от чуждестранни медии, които са се опитали да диктуват за ставащото, въпреки ограниченията да се водят разговори по мобилните телефони. Буквално срещу ресторанта е станала и престрелката с атентатора, при която той е бил ранен, разбират по-късно колегите журналисти от персонала на ресторанта. Храна не са успели да получат, часове по-късно са получили филийки хляб, а по авариен изход под охрана са извеждани до съседно заведение за тоалетна.

Органите на реда са им позволили да напуснат ресторанта към 1,30 часа през нощта, за да се приберат в хотела.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ