Новината на седмицата: Наложиха ни мониторинг по „Зелена карта“ на застраховките

застраховка гражданска отговорност

България е поставена под мониторинг по „Зелена карта“ на автомобилните застраховки от тази седмица, заради влошаването на ликвидността и платежоспособността на сектора. Това съобщиха колегите от ФАКТИ.

В сряда отправихме запитване към Асоциацията на българските застрахователи. Оттам ни отговориха да питаме Националното бюро за Зелена карта. От последната институция вече над 24 часа запазват мълчание.

Мониторингът е наложен на 1 декември. В писмо от Съвета на Бюрата, подписано от генералния секретар Грит Флоре, е изпратено на 7 декември. То е получено в България на 10 декември.

Санкцията е наложена от Съвета на бюрата „Зелена карта“ заради неплащане на щети от катастрофи с български автомобили в чужбина. На този етап страната остава в гаранционната схема и проблемът няма да засегне водачите, които пътуват зад граница.

Публикувано във факти.бг:
Националното бюро „Зелена карта“

трябва да внесе гаранция от 20 млн. евро до 31 март 2019 г.

Ситуацията на застрахователния пазар създава висок риск за негативно развитие (фалити) в кратко до средносрочен период. Националното ни бюро е длъжно да внесе гаранция във възможно най-кратки срокове, но не по-късно от 31 март 2019, както и да сключи презастрахователен договор. Чиято стойност се оценява на около 20 млн. евро.

Все още не е ясно дали тези нови мерки няма да доведат ново повишаване на цената на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“.

Освен това Националното ни бюро трябва

да предоставя месечен отчет за напредъка по създаването на посочените по-горе финансови гаранции,

както и да продължи да предоставя месечните финансови отчети на Комитета за наблюдение и всяка друга информация, която Комитетът може да изисква междувременно, се посочва в писмото на Грит Флоре до българските му колеги.

Грит Флоре посочва, че решението за налагане на мониторинг на България е взето в интерес на системата „Зелена карта“ и на Национално бюро на българските автомобилни застрахователи. Оставаме на ваше разположение за евентуално сътрудничество, което може да ви бъде необходимо при изпълнение на решението, завършва Грит Флоре.

Няколко въпроса от Владислав Панев:

1. Застрахователният надзор няма избран ръководител от 4 месеца след оставката на Ралица Агайн, а Карина Караиванова заминава за Лондон от 1 март (месец преди изтичането на поставения срок). Две от петте ръководни места в КФН са вакантни и никой не се трогва. Имат ли акъл управляващите да оставят сектора без контрол точно в този момент, когато бомбата ще избухне в лицето ни?

2. Вярно ли е, че шефовете на КФН са заплашвани от поднадзорно лице с протести, компромати и какво ли не още, за да не си вършат работата.

3. Вярно ли е, че „едър застраховател“ не е платил гаранция към международното бюро от 5 млн. евро и заради тях сега ще страда целият сектор?

4. И не е ли крайно време читавите компании в сектора (каквито са повечето) да помогнат за изчистване от гнилите ябълки, за да излезем от ситуацията.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ