Борисов в Брюксел: Летищата ни са доказано шенгенски, Шенген по земя вече няма

Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов се е срещнал днес със заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс преди началото на заседанието на Европейския съвет. След срещата премиерът съобщи пред български журналисти в Брюксел, че Тимерманс го е насърчил да се продължи работата по изпълнението на останалите изисквания за прекратяване на механизма за сътрудничество и проверка, предава БТА.

Премиерът е обсъдил с Тимерманс въпросите около дейността на комисията за отнемане на незаконно придобито имущество и наказателното преследване на уличените в незаконна дейност. Борисов уточни, че скоро ще бъдат приети съответните законови поправки, които удовлетворяват ЕК.

Премиерът съобщи, че разговорът е засегнал разширяването на Шенген и борбата на нашата страна с контрабандата и незаконното разпространение на оръжие, както и действията в Агенцията за българите в чужбина. Той уточни, че е получил похвали за българските служби, че сами са установили и задържали съответните служители. Премиерът добави, че е разговарял по този въпрос с германския канцлер Ангела Меркел, от която също е получил само похвали.

По въпроса за Шенген Борисов посочи, че нашите летища са доказано шенгенски. За сухопътната граница страхът на някои европейски държави е, че при друго правителство, което не се справя с миграционната вълна, както примерно нашите съседи, минавайки през шенгенска България, Гърция, Румъния, Унгария, стигат до Западна Европа, без да има къде да ги спрат, поясни той. Шенген по земя вече няма, навсякъде вече има граници, добави премиерът.

Той коментира, че е изумен от това отново днес да се налага да се обсъжда въпросът с Великобритания, след като преди броени дни имаше извънредно заседание, посветено само на това и на което споразумението между ЕС и Лондон бе одобрено от европейските държавни и правителствени ръководители в неделен ден. Тази тема повече трябва да приключи, каза Борисов.

По неговите думи е необходимо най-вече запазването на сътрудничеството с британските служби за сигурност, особено на фона на събития като терористичния удар в Страсбург тази седмица. Той отбеляза, че е бил попитан от своите колеги в Брюксел за решението на нашата страна да не подкрепи в Маракеш споразумението на ООН за миграцията. Премиерът е дал пример с терористичната дейност, извършвана от хора с миграционни корени.

По неговите думи страхът на българите не е от някой, който дойде да работи в Европа за месец, два, пет. Страхът е впоследствие, това е проблемът. Европейските граждани са работили цяла година, за да има такъв брутен вътрешен продукт. Това означава огромни усилия на тези хора и граждани. Сега, в най-светлите ни празници, излезли със семействата си, направили си красиви базари, да се радват, да са щастливи, и да излезе някой с автомата да ги очисти. И ние да говорим как да се грижим за тези хора. Просто е нелепо в този момент и това им отговорих, поясни министър-председателят.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ