Новите лични карти с чип влизат в сила от 2020 година

Парламент

Парламентът гласува новите лични карти с чип да влязат в сила от 2020 г.

Това решиха депутатите при гласуването на промени в Закона за преминаването през България на чужди въоръжени сили. Чрез него обаче се правят поправки в Закона за личните документи.

Зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов обясни в кулоарите, че не се отлагала електронната идентификация, предаде Дарик. Отлагало се въвеждането на новата система за издаване на български лични документи.

Той припомни, че през 2008-2009 г. се проведе предишната т.нар. паспортизация, с която се утвърдиха сегашните образци на българските лични документи. С промените в закона от 2016 г. се въведоха нови образци – лична карта с електронен носител, паспорт с електронен носител и удостоверения за пребиваване на чужденци на територията на България, каза той.

Миналата година МВР започна подготовка за този процес на въвеждане на новата система за централизирана персонализация. „Към настоящия момент системата е децентрализирана, т.е. българските лични документи се произвеждат в 30 центъра. Новата процедура предвижда персонализирането да се прави само в един център в София“, обясни Ципов.

Промените предвиждат създаване на бърз и лесен механизъм за уреждане на пребиваването на чуждестранните военнослужещи от НАТО, цивилния компонент и техните зависими лица, работещи в структури на Алианса на територията на България до наличието на техническа възможност за издаване на карти, както изисква Законът за българските лични документи – карта на служител в структура на НАТО и на зависимо лице на такъв служител.

Съгласно промените, Министерството на отбраната ще предоставя с писмо необходимата информация на МВР за издаване на разрешенията и удостоверенията за пребиваване.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ