Ученици купуват медицински легла за старчески дом с пари от коледни картички, които сами изработват

Image_7225098_126

– Благотворителната акция събра над 30 000 лв. за няколко дни

– 100-те доброволци от “Делфините” във Варна вече 12 години помагат на хора в нужда

Група млади ентусиазирани доброволци вече 12 г. доказват, че доброто го има и всеки може да помогне на хората в нужда. Около Коледа “Делфините” от Варна успяха да съберат над 30 000 лв. от ръчно изработени картички. С тях ще купят медицински легла за старчески дом.

“Ние сме във Варна, но при нашите акции

може да помогне

всеки, който има

желание. Където

и да се намира

В Германия например преди време направихме студентско парти с бивши членове на “Делфините” и събрахме над 1300 лв. За нас е уникално да получаваме такава енергия и любов от целия свят. Това е един огромен механизъм, една верига на доброто. Ние искаме само да помогнем на хората. Това е нашата мотивация – да направиш добро, без да очакваш нищо в замяна, освен една усмивка или едно простичко благодаря”, сподели ученичката от Пета езикова гимназия във Варна Габриела Чанова, която е една от доброволките.

Тази година младежите успяха да продадат около 4000 ръчно изработени коледни картички. С парите, събрани по време на кампанията, те са решили да помогнат на дома за възрастни хора “Гергана” в морската столица. Със средствата ще бъдат закупени медицински легла за възрастните хора, обикновени легла, гардероби и скринове.

“За първи път

наша кампания

е насочена към

възрастни

хора. Обикновено събираме средства и помагаме на деца. От дом “Гергана” ни казаха от какво имат нужда, но ние решихме да не спрем само с това. Ще пребоядисаме стаите, ще ги изрисуваме и имаме желанието всяка седмица да посещаваме тези хора и да им помагаме дори само с присъствие и разговори”, сподели Габриела.

Всяка година по Коледа доброволците от “Делфините” призовават всички свои приятели от близо и далеч да помогнат за благотворителната им кампания.

Във Варна в продължение на

два месеца те

сами са правили

уникални

картички,

които после продаваха на символична цена на различни места в града. Миналата година младите ентусиасти избраха да помогнат на дневен център за деца с множество увреждания “Св. Йоан Златоуст” и на дневен център “Слънчевата къща”, за които отново успяха да съберат повече от 30 000 лева само за 8 дни.

“Делфини” са

клон на

европейската

младежка

доброволческа

организация PTPI

(Реорlе to people international). Всичко започнало преди години в семейството на Антоанета Попхлебарова и нейните дъщери. Запалени от идеята им да помагат на хора в нужда, към тях се присъединили в началото техни познати, приятели на дъщерите, съучиници и така с годините броят им растял.

Днес в “Делфините” са над 100 младежи, и то само в гимназиална възраст. Техните кампании не са само по празниците. Доброволците си избират кауза, събират средства за нея и я реализират. Успешните им кампании не се дължат само на тях, а и на техни приятели от различни краища на света, както и на платформата TimeHeroes, чрез която много хора, училища и фирми са се свързали с тях.

“Знаете ли, има случаи в живота, които никога няма да бъдат забравени. Това лято аз успях да сбъдна една моя мечта и мечтата на много деца без родители. Гордея се с това, че идеята беше моя и видях как се осъществи. Става въпрос за фестивал, който организирах в Морската градина. Цял ден продавахме рисунки и картички на деца от дом за сираци. Имаше всякакви игри, състезания, танци, събрахме 700 лв. и с тия пари

заведохме на

лагер децата

сираци

в Дряново за няколко дни. Това не им се беше случвало. И беше прекрасно”, сподели Габриела.

“Опитваме се да откликнем на всяко добро предложение, което е дадено от нашите членове, и затова акциите ни са толкова разнообразни.

Какво ли не сме

правили през

годините

– почиствахме варненски плажове, междублокови пространства, освежили сме няколко скулптури, провеждаме видеоразговори с хора от цял свят, посещаваме редовно и разботим с домовете “Гаврош” и “Надежда”.

Със събраните средства от една от първите ни Коледни кампании през 2010 г. обзаведохме стаи за игра в педиатричното отделение на “Св. Марина” и психиатрията.

За първата ни коледна кампания с картички събрахме 12 700 лв. , а през последните години цифрата набъбна повече от два пъти”, разказват доброволците, чиято вяра в доброто е заразителна.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ