Страховит български генерал обяви как произволът и безчинствата на циганите могат да бъдат прекършени решително и безмилостно!

20150609.abzvusvfke

Бившият шеф на Стрямската бригада бригаден генерал Димитър Шивиков призова военните на протест в подкрепа на бития във Войводиново техен колега от Специалните сили Валентин Димов. „Елате да се съберем на 11 януари 2019 г. в 18:00 часа пред църквата на село Войводиново да подкрепим нашия брат Вальо и семейството му. Да кажем „не“ на циганския произвол. С българските знамена и синята барета“, написа той в социалните мрежи.

Кой е той?

Бригаден генерал Димитър Шивиков е завършил военното училище „Васил Левски“ във Велико Търново, след това и военната академия „Г. С. Раковски”. През 2012 г. завършва и Военния колеж на Сухопътните войски на САЩ. Започва службата си като офицер в 68-а бригада „Специални сили“ в Пловдив. Бил е ръководител на военните ни контингенти в Ирак и Афганистан, а от 2012-а до 2015 г. е командир на Стрямската бригада в Карлово.

Но ето какво каза бившият шеф на Стрямската бригада бригаден генерал Димитър Шивиков в интервю за в. Труд:

– Защо призовахте колеги на пребития във Войводиново служител на Спецчастите на протест, ген. Шивиков? За военните не е характерно да протестират, а има и законови ограничения.

– Най-напред искам да Ви благодаря за предоставената възможност читателите на вестника да се запознаят от първо лице за мотивите, които ме подтикнаха да взема това решение. Първо, за пореден път да изкажа моята лична и на всички колеги съпричастност към обидата, страха и тревогата на близките на нашия колега ефрейтор Димов и да ги уверя, че всички ние сме твърдо и категорично с тях, няма да ги оставим сами и се надяваме, че нашият брат ще се оправи скоро и пак ще бъде един от нас. Второ, аз лично останах потресен до къде може да стигне наглостта на двамата цигани, че да посегнат върху униформен служител. Трето, не ми направи добро впечатление отношението на някои медии, които в коментарите при публикуването на информацията, подходиха иронично, да не кажа цинично, което е обидно за нашата професия, срещу хората, отдали се на служба в името на родината. България по конституция е правова държава, която се управлява съобразно конституцията и законите. Съгласно Закона за отбраната и въоръжените сили и по-точно член 177 казва, че военнослужещите се ползват от защитата на държавата при изпълнението на служебните им задължения и че защитата на достойнството и честта на военнослужещия е задължение на държавните органи и на длъжностните лица на територията на Република България и извън нея. Ефрейтор Димов е участвал в служебно мероприятие в град Пловдив и е бил в качеството му на служебно лице в момента на побоя. Това аз го разбирам и окачествявам като посегателство върху държавните устои. Не мога да остана безучастен.

– Какво целите с протеста?

– Моят съзнателен професионален живот е свързан с армията и за това се ангажирам. Призовах парашутистите, защото през цялата ми служба съм бил такъв, освен това ние сме сплотен, единен, силен социален организъм, без значение дали сме в активна служба или от резерва. Трудностите в службата и съвместното им преодоляване от всички нас, без значение дали си офицер, сержант или войник, ни прави уникални. Никой не е в състояние да ни разбие. Естествено, че всеки друг колега или съмишленик е добре дошъл. Апелът е към всички, които са непримирими към такъв вид безобразия. Да, не е нормално военнослужещите да протестират, но е морално и бих казал – задължение е на военнослужещите да отстояват своята чест и достойнство. Освен от министъра на отбраната и командира на 68 бригада Специални сили да се изкажат в подкрепа на пострадалия колега и да защитят честта на всички нас, аз поне не видях да бъде изразена позиция от страна на висшия команден състав по проблема. Това не е политически протест. В закона ясно е записано, че военнослужещите не могат да участват в събрания, митинги и манифестации на политически партии, движения или коалиции с политически цели, когато носят военна униформа. С нашия митинг, а не протест, ние искаме да изразим и подкрепа към колегите от полицията. Те трябва да бъдат свободни в техните действия при прилагането на законите, а не да се съобразяват с конюнктурата. Ние сме едно цяло. Това е подкрепа и към хората от цялата страна, станали жертва на подобни нагли и брутални нападения. Случаят с ефрейтор Димов е капката, която преля чашата.

– Не се ли страхувате, че политици може да пробват да яхнат тази ваша инициатива? Ярките изявления по темата за ромите са много популярен начин за трупане на политически рейтинг.

– Не се опасявам, защото няма да допуснем това нещо. Да се стигне до тук, вината е многопластова и е в политиците ни. Ние не ги искаме при нас, но това е предупреждение към тях, защото ако сега не се вземат незабавни мерки по решаването на тези огромни проблеми в обществото ни, следващият път един такъв инцидент може да запали огромен пожар. Народът ни иска трайно и безвъзвратно решаване на всичките проблеми. Ние сме в година на избори и без съмнение всичките политически играчи ще се опитат да извлекат дивиденти, но българите се събудиха и няма да оставят в този им вид нещата. Законите са за всички и никой не е привилегирован и защитен от беззаконие. Крайно време е политическите ни мъже и жени да слязат сред народа, а не само когато са в предизборна кампания.

– В призива си използвахте израза „цигански произвол”. Как виждате решаването на този проблем?

– Да, това е произвол на представители от циганския етнос. Не съм имал предвид да слагам под един знаменател целия цигански етнос, защото и сред другите етноси има такива изверги. Трябва ли да се страхуваме да назоваваме нещата с истинските им имена? Не, не трябва. За съжаление процентно те надвишават другите. Решаването на проблемите няма да е бързо и лесно, но при наличие на воля и консенсус в обществото нещата ще се случат. Не е моя работа да давам предложения, но като човек с активна обществена позиция ще изразя мнението си. Например получаването на социалните помощи да е обвързано с редица мерки като: полагане на общественополезен труд в комуналните дейности, посещение с непрекъснат контрол на училище от децата; задължителен образователен ценз при гласуване; задължително владеене на български език; наказателна отговорност на непълнолетни родилки; задължително хигиенизиране на гетата; делегиране на права на самоуправление в общностите; прекратяване на помощите при отказ от предложена работа и редица подобни мерки.

– Какво е състоянието на Българската армия според вас и какво мислите за избора на нов боен изтребител?

– Състоянието е силно притеснително. Освен постоянния недостиг на пълно финансиране и оттам недостиг от материални средства за поддържане на бойната и друга техника и на инфраструктурата, се наблюдава и усеща най-вече снижаването на самочувствието на колегите. Вече тридесет години продължава неглижирането и потъпкването на самочувствието на военнослужещите. Не виждам държавата да стои с авторитета си зад тези всеотдайни хора. Духът липсва. Не съм специалист в тази област, за да дам компетентно мнение, но оставам с чувството, че мнението на експертите на какви критерии трябва да отговаря новият самолет е неглижирано. Основание ми дава фактът, че много хора, които не са специалисти, налагат своето мнение всячески, за да ни убедят, че това е правилният избор.

– Вече бяхте оправдан по две от делата срещу вас, макар да предстоят още инстанции. Имате ли обяснение защо бяхте обвинен в присвояването на одеяла от НАТО, че сте подпомагали празниците на възрожденските общини с хора и техника, без да им искате наем, и т. н.? Част от тези обвинения звучат доста странно.

– Аз за себе си имам обяснение, но бих предпочел да коментирам, след като приключи всичко. Всички обвинения са неоснователни и граничещи с абсурда. Ще Ви дам за пример няколко момента от мнението на адвокат Светлана Георгиева: „Съгласно досъдебните производства по трите дела срещу него, ще се хванете за главите и ще решите, че той е най-големият престъпник, нехайник и самозабравил се генерал, а от доносите и разработките на ДАНС ще видите, че е опасен за националната сигурност на България. Военна прокуратура е продължила манипулациите като си е „намествала“ показанията на военнослужещите, както си иска само и само, за да внесе делата в съда и да изпълни поръчката. Военнослужещите в съдебните заседания се отрекоха от думите си, признаха за заплахи от страна на военни прокурори и следователи, включително с уволнения и вкарване в затвора, ако не кажат това, което манипулира прокурора …а един даже е бил отвлечен от ДАНС от улицата, и притискан да пише лъжливи неща, същият припадна в залата, докато го разпитвах само при споменаването на ДАНС. Разпитахме над 160 души по делата досега…това, което видях аз е…Човек, обожаван от подчинените си.. като го видят и му козируват все още.. а като ги питаме в съдебната зала какъв командир е бил, то на човек му иде да се разплаче от отговорите им.“

– Наближават европейски и местни избори?

Възнамерявате ли отново да се кандидатирате – за кмет на Карлово или за друга позиция? – Да, тази година е изборна и предвещава интересни избори. Рано е още да отговоря категорично, но за да не подведа хората, които ме подкрепиха и гласуваха за мен на последните избори за местна власт заслужават моето уважение, ще кажа, че и ако те отново поискат, не трябва да ги разочаровам.

– С какво се занимавате сега и липсва ли ви армията?

– Работя в частна фирма. Следя с интерес случващото се в страната. Естествено е да ми липсва армията, като се има предвид, че сам съм взел това решение да се посветя на нея. Благодарен съм на съдбата, че така ми премина голяма част от съзнателният ми живот. Благодарен съм за всичко, което сме постигали с колегите и в мир и бран, за което им благодаря, защото без тях аз нямаше да съм това, което съм.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ