Томислав Дончев призна грешката с преференциите. Вицепремиерът срази Нинова – говорела, без сама да си вярва

Томислав Дончев

Лично за мен, а и за голяма част от колегите, взетото решение в петък за преференциите беше грешка. Аргументи в това число и състоятелни, винаги могат да бъдат намерени. Нисък праг на преференцията също е състоятелен аргумент. Винаги се случват грешки, няма някой, който да не греши. Така коментира пред Нова телевизия приетите промени в Изборния кодекс в частта им за преференциалния вот вицепремиерът Томислав Дончев.

„Едва ли може да се сравнява с лапсус. Подозирам, че по някаква технология се е стигнало до това решение. Истината е, че ако погледнете кратката история на изборите ще видите, че префенцията е прескочена“, изтъкна той.

„Волята на партията и желанието на гражданите, безспорно по-важно е желанието и волята на гражданите, особено когато някой ти взима правото да решаваш за нещо, взето в някоя партийна централа. Преференциите върнаха интригата в изборния процес“, заяви Дончев какво именно стои зад обрата в решението на ГЕРБ за преференциите.

Дончев заяви и категоричното си мнение, че би участвал в експеримент, в който той да е на последно място в бюлетината и да разчита на преференциите.

„Това е лош сигнал към българските граждани. Всичко друго е на второ, трето, четвърво, пето място. В последно време осигуряването на кворума е трудно и колегите трябва да правят компромиси“, отчете министърът.

„Не сме правили отстъпки пред опозицията. Отстъпки могат да се правят само към българската общественост. Дори и да бъдат удовлетворени всички техни искания, утре ще измислят нещо друго. Г-жа Нинова говори неща, които и сама не си вярва. Как се подправят протоколите, след като всяка партия има представители в комисиите? Как може да се случи така, че някой да фалшифицира протокола и представителят на другата партия да се съгласи и подпише?“, коментира ходовете на левицита, които си приписаха заслугата и отчетоха като „победа“ промяната в позицията на ГЕРБ, свързана с преференциалния вот.

„В случая системата е сработила – допусната е грешка и тя е поправена“, завърши темата Томислав Дончев.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ