Политолозите Коларова и Пиргова в спор за: Трусовете в парламента и вероятния победител на вота!

Парламент

Президентът се постави в ролята на посредник между ГЕРБ и БСП по отношение на Изборния кодекс. Това обяви политологът Румяна Коларова пред БНТ.

Заедно с колежката й Мария Пиргова коментираха скандалите в парламента, излизането на БСП от Народното събрание и ветото на държавния глава върху приетите изборни правила.

Актовете на президента винаги са политически. Ветото също е политически акт, посочи Коларова. „С налагането на вето президентът не действа нито като политически лидер, нито като ръководител на нацията. В резултат на това той получи унижение и от двете страни. БСП казаха – няма да влизаме в НС, а ГЕРБ казаха – ще отхвърлим ветото и ще приемем нашия законодателен пакет. Не виждам как БСП ще предизвикат предсрочни избори с излизането си от парламента. Има си мнозинство и то си преследва своите партийни цели и програми. На европейските и на местните избори ще видим каква подкрепа ще получат ГЕРБ и БСП. Тогава ще може да говорим за предсрочни избори“, обяви Коларова.

„Ясно е, че ветото е политически акт, но така, както подхождаме към следващите избори, избирателите отново ще останат объркани. Ветото е справедливо. Румен Радев беше задължен да го наложи. БСП настояват за предсрочни избори и излизането им от парламента е ход в тази посока. Този парламент е крайно разбалансиран. Той работи под диктата на двама души, на Бойко Борисов, а Данаил Кирилов изпълнява. Парламентът е с много нисък рейтинг и това също говори за едни предсрочни избори. Демокрацията в България в момента не е качествена“, категорична беше Пиргова.

Какво му е разбалансираното на парламента, има си мнозинство, което, естествено, не работи така, както иска БСП, контрира Коларова. Тя обяви, че единствената партия в България, която увеличава парламентарната си подкрепа, е ГЕРБ и това става в три поредни парламента.

Нашето 44-о обикновено Народно събрание вече не е парламент, не отстъпи Мария Пиргова.

Идвам от представянето на изследване, което казва, че рейтингът на българския парламент по принцип е нисък и че, ако го сравним с този отпреди 10 години, сега е по-висок, отсече Коларова.

Значи трябва да се върви към предсрочни избори, направи извод Пиргова. По думите й ГЕРБ е клиентелистка партия, има огромна корупция, клиентизирала е цели общини. Може би тези, които дойдат на власт, дали са БСП или друга коалиция…защо да не се стараят и да не спечелят БСП, посочи още тя.

Ще видим на изборите какви ще са резултатите. Но всички правила, по които ГЕРБ са печелили изборите, са били по правилата на БСП. Кой брои бюлетините, когато Орешарски беше на власт, попита реторично Коларова и допълни, че й е омръзнало от инсинуациите на БСП. От 1990 година слушам как на БСП всичко й е криво, омръзна ми.

Грешките на ГЕРБ ще доведат до победата на БСП, убедена е Пиргова.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ