Четири куршума в тялото на Жоро Шопа, арестуван с олигарсите Арабаджиеви!

жоро шопа

Жоро Шопа, който беше задържан заедно с Ветко и Маринела Арабадижеви в Испания, ще бъде предаден на Швейцария за разпит във връзка с финансови престъпения. Арабаджиеви са задържани в имението на Шопа в Барселона.

През февруари т.г. името на Георги Семерджиев нашумя покрай обвинението към него от Службата за борба с данъчните престъпления и пране на пари в Княжество Лихтенщайн.  Спецченгена дебнат българина заради пране на 10 милиона евро.

Крупната сума на името на Семерджиев е запорирана в швейцарска банка, която има клон в Лихтенщайн. Най-довереният човек на кокаиновия крал Брендо от години се занимава с лихварство, което е публична тайна в средите на ъндърграунда.

Според тях Шопа е човекът, който реално легализира печалбите на Брендо от наркотрафика. Милионите се изпират чрез отпускане на кредити. Лихвата била почти двойна на тази от банките.

Твърди се, че до услугата са прибягвали едни от най-богатите хора в България. Крупен магнат, например, взел преди две години от Шопа заем от 3 млн. евро. Други двама баровци поискали общо 12 милиона. Обичайни били траншовете от по 100 до 300 хиляди евро.

Евелин Банев лично одобрявал кой да получи заема. За много доверени хора не се искало обезпечение, но за други е искано прехвърлянето на скъпи имоти и автомобили. Шопа се грижел за вноските в срок по главницата и лихвите. След това натрупаната печалба се прехвърляла в Лихтенщайн, но не на името на Брендо, а по сметка на Семерджиев. Запорираната там сума от 10 млн. евро е от лихварство. Шопа обаче бил предупреден за акцията срещу него от доверен му „певец“ в ГДБОП. Поради тази причина той изчезнал от България.

Освен за пране на пари, през изминалите години Семерджиев бе разследван за укриване на данъци и за други тежки престъпления, сред които и участие в заговори за убийства.

Приятелството между Брендо и Шопа е от детските им години. Последният случай, в който дясната ръка на кокаиновия крал засвидетелства лоялността си към него, бе при отвличането на дъщеря му Лара. През всичките дни от пленничеството на детето Семерджиев бе плътно до майка му Моника Добринова. През 1998 г. Жоро Шопа спасил живота на шефа си при бомбен атентат, а през 2002 г. при престрелка по Черноморието.

Същевременно в ъндърграунда упорито се говори, че Жоро Шопа е агент на ДЕА. Американците го вербували още през 90-те години.

През юни 2014 г. беше извършено покушение срещу него. След стрелбата в МВР се спряха на няколко основни версии за нападението. Една от тях е, че именно хората, участвали в отвличането на дъщерята на Банев – Лара, стоят и зад атентата. Все още неизвестен килър изстрелял 4 куршума по Георги Семерджиев, но само един е успял да го улучи. Нападателят го причакал пред столичния хотел „Хемус“, близо до „Сити център“ в нощта на събота срещу неделя. В района Жоро Шопа има офис. Според разказа му пред разследващите, около 1:20 часа той слизал от лъскавата си кола, когато нападателят е открил стрелба в гръб.

След като се обърнал, успял да види мъж, който е бил непознат за него. Той не успял да избяга от куршумите и един от тях го улучил в плешката и излязъл отпред през рамото. Оловото минало на сантиметър от сърцето След като му е била оказана първа помощ в „Пирогов“, Шопа се е подписал и си е тръгнал от болницата, но с уговорката да ходи на прегледи, за да се следи заздравяването на раната му. Семерджиев, който няма официални крими регистрации, разкрил още пред полицаите, че не е бил заплашван, нито пък предупреден, че му се готви покушение.

Според източници на МВР Шопа бил прострелян заради пиянска свада в заведение, където той бил на рожден ден. Различната версия, която също проверяват тогава разследващите, е, че Шопа е станал жертва на приятелски огън.

Източник: ПИК



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ