България потъна в скръб: Почина уважаваната и обичана Теменуга Шабанска!

pexels-photo-220618-1280x960

Днес на 89-годишна възраст си отиде една от най-дейните и активни участнички в организирането и развитието на съдийството в атлетиката доц. Теменуга Шабанска.

Родена на 10 юни 1929 г. в Мездра, Теменуга Лалова завършва висше образование във ВИФ „Георги Димитров” през 1952 г. заедно с проф. Константин Жалов, старши треньора на нац.отбор юноши Благой Костов, рекордьорката Елена Илчева-Занкина, телевизионния журналист Стефан Иванов (Чечо). По време на следването си Теменуга Лалова е активна състезателка в бягането на 80 м с препятствия и има своя принос в представянето на Академик в отборните шампионати.

След като се омъжва за спортния деятел в БСФС Стефан Шабански, Теменуга ражда двама сина – Венцислав и Тодор. Големият син Венцислав дълги години бе ръководител отдел в БНР, малкият Тодор започна журналистическата си кариера във в-к „Народен спорт”, след това в „24 часа”, а по-късно и в БНТ (коментирал от екрана олимпийските титли на Стефка Костадинова и Екатерина Дафовска).

От средата на 60-те години (до пенсионирането си) Теменуга Шабанска е старши преподавател в Катедра ”Физическо възпитание” на СУ „Климент Охридски” и защитава доцентска степен, както и докторска дисертация. Шабанска е назначена по-късно и за ръководител на катедрата. Мнозина са националните състезатели и майстори на спорта в любимия спорт, които под вещото й ръководство жънат успехи на пистата за любимото дружество Академик.

Успоредно с преподаването й, Теменуга Шабанска дълги години бе един от най-знатните и почитани съдии в леката атлетика в България. Шабанска замени Славчо Ихчиев на поста „Председател на Републиканската съдийска колегия”. Като такъв тя бе и Главен съдия на третото световно първенство за юноши и девойки в Пловдив през 1990 г. Тя бе забелязана и оценена и от експертите и специалистите на ИААФ и бе назначавана за Технически делегат (ITO) и Жури Д’Апел на няколко значими международни шампионати – европейското първенство в Щутгарт 1986 г., европейското първенство за юноши във Вараждин 1989, световното първенство в Щутгарт 1993 и много други.

Като председател на РСК (и в съавторство с доц. Любомир Кожухаров) Шабанска издаде няколко книги на български с актуални изменения в Правилника за съдийстване на ИААФ.

След пенсионирането си Шабанска бе сменена от поста си на Председател на РСК и постепенно се оттегли от българската атлетика, може би незаслужено неуважена и непочетена.

През юни т.г. Шабанска щеше да навърши достолепните 90 години.

Поклонението пред доц. Теменуга Шабанска ще се извърши в неделя (10 март) от 12:30 часа в Ритуалната зала на Централните софийски гробища.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ