Будалите по света не свършват!

ружа игнатова1

Маскираните зад високи технологии измами са същите като аналоговите, човек трябва да не губи никога здравия си разум

Винаги е имало будали, които стават жертви на измама от жажда за лесни печалби.

В началото на 90-те с бума на пазарната икономика десетки хиляди българи изгоряха във финансовите пирамиди. И досега се помнят “Лайф Чойс”, “Ийс Уест Интернешънъл”, “Югоагент” и много други, които взеха милиони от наивници, свикнали да живеят в планова икономика. Пирамидите яхнаха вълната на банковия сектор и тогава имаше предупреждения, че са измамници, но вложителите го разбраха, когато пирамидите се срутиха.

В края на 90-те и началото на новия век дойде модата на мултилевъл пирамидите, които имитират т.нар. мрежов маркетинг. Той работи навсякъде по света и правилата са ясни – продажба на продукти от човек на човек чрез жива реклама.

Там няма такса включване за разлика от структурите, които са пирамиди и имитират легалния мултилевъл. Измамниците искат пари и дават обещания, за да привлекат още хора да се включат още преди да започнат да продават. Легалните фирми продават пакет продукти, които да продадеш и да убедиш закупилия също да започне да продава, като печелиш от неговите продажби. Нещо като франчайз, където даваш бизнес модел за експлоатация от друг, контролираш и печелиш, но не съвсем.

С развитието на новите технологии и особено с навлизането на криптовалутите измамниците се адаптираха към съвременните условия. Направиха схеми и структури, които все повече ще “гърмят”.

България както винаги е сред пионерите в новотехнологичните измами, а д-р Ружа, известна като криптокралицата, вече е известна в цял свят. Д-р Ружа или хората зад нея успешно съчетават финансова, мултилевъл и криптопирамида. Хора от цял свят, над 3,5 милиона души, дават пари за обучителни пакети, търсят други балами, които да се включат в Onecoin обществото, вярват, че криптовалутата на Ружа ще стане хит №1 на финансовите пазари и мечтаят за милиони. И всичко това на вълната на доказалата се като ефективна криптовалута биткойн. (Коя е Ружа и каква е схемата, четете на 20-а стр.) Ружа отново нашумя с ареста на брат ѝ Константин в САЩ миналата седмица.

Малко преди това обаче България отново влезе в световните новини като мястото, откъдето евреинът Гал Барак е лъгал хиляди европейци. Той стои зад два колцентъра в столицата. Негови служители се свързвали по телефон и по интернет с жертвите си. Убеждавали ги да им поверят парите си, които да бъдат инвестирани в биткойни, с обещания за бъдещи печалби, както и да играят в т.нар. бинарни опции (повече за него и схемата му четете на 21-а стр.).

Ружа и Гал Барак, известен като Вълка от София, не са вършили престъпления на територията на България Разследванията срещу тях са в чужбина. И на двамата офисите са претърсвани и са иззети компютри и документи по поръчка на чужди служби за сигурност. Гал Барак е в България, арестуван е и чака екстрадиция, за разлика от Ружа, която изчезва през май 2017 г. Тогава Германия започва разследване срещу нея и схемата ѝ.

Това обаче съвсем не са единствените мошеници с корени от България, или чужденци, действали тук. В края на 2018 г. ГДБОП задържа българката Мария Велчева, сърбина Михайло Манчич и евреина Менахем Давид. Тримата са действали по добре позната в Европа схема – същата като на Гал Барак. Нашенецът и съдружниците му от Сърбия и Израел действали с две фирми, които изградили колцентрове като тези на Гал Барак. Домейните обаче били в Естония. Наемали българи, обучавали ги за работа с клиенти, след което работниците започвали да звънят по телефона на потенциални “инвеститори” в България. Позвъняването се отразявало с код от Великобритания. Обратното обаждане е невъзможно, защото е по метода на т.нар. интернет телефония. Служителите от колцентъра убеждавали българите да търгуват с платежни инструменти. Чрез интернет платформата хората превеждали пари, минимум 300 евро. После получават съобщения за срив на борсата и призив за инвестиране на още пари, докато жертвата свърши спестяванията. Схемата е действала от май 2017 до юни 2018 г. Завлечени са стотици, но едва 17 стават свидетели по разследването. Само от тях мошениците успяват да измъкнат над 300 хил. евро, 61 хил. лв. и 87 хил. щатски долара. Сърбинът Манчич и евреинът Менахем са в ареста, а мениджърката на офиса им Мария Велчева е пусната вкъщи, за да се грижи за детето си.

Финансови анализатори предричат бум на измамите с криптовалути, които не се регулират от държавните институции.

Тези “платежни инструменти” са стотици и има огромен риск да действат като финансова пирамида. При тях парите на измамените се прибират и се разпределят между хората, които са на върха на пирамидата, както е в случая с д-р Ружа Игнатова и нейния Onecoin. Схемата работи, докато към нея се присъединяват нови хора. Най-характерното за финансовата пирамида, рекламираща се като криптовалута, е, че се появява изобретател, който твърди, че ще засенчи биткойн и обещава тя да поскъпне до месеци, обещава се, че скоро банките и търговците ще я приемат за разплащания. Жертвите се убеждават, че трябва да изчакат, докато криптовалутата започне да се копае, но това никога не се случва и вложителите губят парите си.

Фалшива борса за криптовалути е другият капан, който дебне в интернет. Създават се сайтове за покупка и продажба на виртуални пари, започва агресивна рекламна кампания, обещания за изгодни обменни курсове. Клиентите си правят профили, купуват криптовалути, но така и не ги получават. Обикновено фалшивите борси за криптовалути действат за кратко време, защото във форумите из интернет бързо биват изобличавани. Но и легални борси за търговия с криптовалути стават жертва на измамници, които правят копия на сайтовете им.

Дилъри измамници също дебнат във виртуалното пространство. Те търсят директно купувач, за разлика от борсите менте, които се представят за посредници.

Схемите работят все по-успешно, а ужилените са с добро образование, доходи и социално положение, показват статистиките за този вид измами по света. Хайтек измамите с платежни документи и криптовалути едва ли ще секнат и трудно се разкриват, също както телефонните измами в България, при които баби и дядовци мятат торби с пари през балкона, убедени, че помагат на полицията.

Световни финансисти например предупреждават от години, че дори биткойнът е балон и скоро ще се спука.

Това обаче още не се е случило с първата криптовалута в света.

Един от тях е Джордан Белфолт, лежал в затвора за борсови измами, но вдъхновил филма “Вълкът от Уолстрийт”.

Според него биткойнът още не се е сринал, защото по-младите инвеститори са “промити мозъци”.

“Това нещо ще се изпари като мираж. Има много наистина честни хора, които ще бъдат заклани”, казва той в документален филм, посветен на криптовалутата преди три месеца. През 2017 г. той беше още по-остър, като напрече криптовалутата “най-голямата измама” и предупреди за предстоящ спад. Прогнозата му обаче не се сбъдна.

“Уморих се да казвам “Внимавай, това е спекулация”. След това – “Внимавай, това е хазарт”. След това “Внимавай, това е балон”. Окей, ще го кажа окончателно – биткойн е измама. Това е огромна схема, каквато светът досега не е виждал”

Твърдението е на Бил Харис, съосновател и първият главен изпълнителен директор на PayPal.

През 2018 г. изпълнителният директор на американската инвестиционна банка JPMorgan Джейми Дaймън също нарича биткойна измама. И преди това е говорил в този дух: “Ако сте достатъчно глупави, за да го купите, ще си платите цената един ден”. Няколко месеца по-късно обаче се разкайва и се извинява за думите си. Мнението му за биткойна било за това как ще реагират правителствата и дали ще го забранят, защото заплашва традиционните валути.

Криптоаналитик и ентусиаст пък се изказа доста смело в последните дни. Той е познат и като permabear (финансов скептик, който винаги смята, че пазарите ще тръгнат надолу – б.а.) заради точната прогноза на спада на цената на биткойна от $ 10 000 до 3000 долара.

“Според мен биткойнът ще се тъгува за 150 хил. долара, приблизително през август 2023 г. Осъзнавам, че това е изключително конкретна дата и много хора ще се подиграват, но това са моите изчисления и имам основателна причина да вярвам, че моите изчисления ще продължат да се оказват точни”, коментира той.

Дали ще му се подиграват заради прогнозата, или тези, които не са го послушали, ще съжаляват, предстои да видим.

Основни понятия, които да знаем, за да не ни измамят

Думи като блокчейн, биткойн, етер и етериум будят недоумение у мнозина. Те са сравнително нови – биткойнът, който повлече крак, е едва на 10 години, но към днешна дата вече има над 1600 виртуални пари, които са колкото подобни на първообраза си, толкова и различни. А някои – като уанкойна на д-р Ружа Игнатова, са откровено измамни. Затова ви предлагаме кратък речник с основни думички, които биха ви помогнали да се ориентирате малко по-добре. Разбира се, нужни са още месеци четене, преди да сте сигурни, че сте направили информиран избор.

Блокчейн е начин за съхранение на информация в компютърната мрежа. Данните се записват в блок, в който е информацията за предходния запис. Тя е криптирана. Цялата верига се пази в интернет с копия върху отделни компютри, без да съществува главно копие. В самия блокчейн има комбинация от цифри и букви, наречена хеш. В нея се съдържат всички данни за всяка една трансакция или умен договор. Ползват го всички криптовалути.

Биткойн – той е първата криптовалута. Използва блокчейн. Пуснат е през 2009 г. от Сатоши Накатомо. И до днес се спори дали това е един човек или група ентусиасти. Идеята е следната – човек предоставя изчислителните възможности за компютъра си за решаване на сложни математически уравнения. Като награда на всеки 10 минути получава биткойни.

Звучи привлекателно, но в днешни дни човек няма да получи нищо освен висока сметка за ток. Причината е, че всяка една задача се решава от група копачи и те си поделят награда. Всеки, колкото е допринесъл. А за да имате добър доход в наше време, ви трябва и добра машина за добив на биткойни, наречена копачка. Тя пък харчи много ток, отделя голямо количество топлина. Трябва и охлаждане, което също е скъпо. А и при днешния брой ентусиасти, една копачка няма да ви стигне, а ще се нуждаете от много повече. Има българи с цели халета с такива машини. Самите изкопани биткойни се съхраняват във виртуалния ви портфейл. Представете си го като мейла си – давате адреса му, за да ви пратят писмо. Само вие обаче имате паролата, за да влезете в него и да изпращате такива.

Етериум и етер Тук вече става доста сложно. Етер е валутата, а етериум е платформа с отворен код. Именно в нея се ползват етерите. Защо? Интересна е технологията. Етериум е проектирана да поддържа така наречените smart contract (умен договор – б.а.) приложения. Апликациите са компютърна програма, която може автоматично да изпълнява условията по даден договор, когато той отговаря на определени условия. Тоест, ако има закъснение на полета, човек ще получи компенсация. Тя няма да минава през цялата бюрократична процедура, а умният договор сам засича, че има закъснение и превежда парите по банковата сметка на човек. Самите приложения са разположени в етериум мрежата, а за да са там, се плаща с валутата етер.

Бинарни опции Подобни са на хазарта. Залагаш 100 долара, че курсът на еврото ще се повиши. Ако това стане, печелиш още 70. Падне ли, губиш. Заради високия им риск в Европейския съюз е забранено да се предлагат на физически лица. В САЩ обаче засега не е.

Източник: 24часа


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ