3 сценария за Цветанов: с него – зле, без него ГЕРБ най-зле

бойко борисов, цветан цветанов

В четвъртък вторият човек в управляващата партия ще обяви най-вероятно своята позиция

Ако имаше нещо да крия щеше ли да бъде всичко толкова прозрачно?

Въпросът си зададе сам в петък Цветан Цветанов във Велико Търново и след часове отлетя към Вашингтон на конференция по сигурността.

Вторият човек в ГЕРБ е наясно, че целият шум с апартамента постави партията му в репутационен риск. Както и че той е мишената, а останалите трима (виж долу кой каква сделка е направил в най-известния днес жилищен блок у нас) са се оказали до (не)правилния съсед.

Най-вероятно в четвъртък Цветан Цветанов ще се изправи в София отново пред медиите, за да отговори на всички въпроси.

Има най-малко три сценария, които се разиграват в последните 72 часа, и всички те са свързани с двойката Цветанов-Борисов. Двамата не говорят публично за плановете си в следващите 72 часа, но който познава отношенията между първия и втория в ГЕРБ, е убеден, че поддържат телефонна връзка.

Фактите – Цветанов купува през юни 2018 г., разследването излиза почти година по-късно и 10 дни преди старта на кампанията за евроизборите – 31 март 2019 г. ГЕРБ трябва да обяви евролистата си.

Безспорно разследването е професионално. Правят го журналисти, които винаги са на ръба на политиката и са съмишленици на представителите на малките десни партии – на Христо Иванов, ген. Атанас Атанасов. Част от този кръг, но не видимо е и издателят Иво Прокопиев. Негов бивш подчинен е Николай Стайков, който премина от икономическата журналистика през “Протестна мрежа” и създаде неправителствена организация “Антикорупционен фонд”. Журналистката от “Медиапул” – сайт-съмишленик на “Капитал”, Полина Паунова, вече като репортер на “Свободна Европа”, задава въпроса с апартамента към Цветанов.

Оттам нататък думите “евтин и апартамент” стават най-употребявани в държавата.

СЦЕНАРИЙ 1

Цветанов е отстранен от парламента и партията, предсрочни избори

Бойко Борисов се разделя с най-верния си човек в партията, защото вече е приел оставката на Цецка Цачева и зам.-министъра на спорта Ваня Колева.

Може да пожали Вежди Рашидов – и Волен Сидеров подсказа мотивите през уикенда – художник, който печели много, може да си купи каквото поиска жилище и където поиска.

 За първия човек в ГЕРБ се знае, че се разделя лесно с всеки, който стъпи накриво. Цветанов обаче не е всеки. Но този случай е различен.

След този акт премиерът иска предсрочни избори, за да разбере дали българите одобряват действията му вътре в партията. Казват, че представители на едрия бизнес трескаво търсели потвърждение дали след понеделник се задейства този сценарий.

ГЕРБ губи предсрочните избори, защото раната от имотния скандал, който всъщност е морален, е твърде прясна и избирателите много ще ги боли.

Засега само от БСП шумно настояват Цветанов “да напусне българската политика изобщо”. Проблемът не е само в закупените апартаменти на по-ниски цени, а как се прокарват лобистки закони като промяната в този за устройство на територията от януари 2017 г., обяви на брифинг Елена Йончева в неделя.

На “Позитано” 20 признават, че и двама леви са подкрепили закона, но те не знаели за кого е поправката.

Първият сценарий получава най-много номинации от БСП и малките десни (виж списъка в началото на текста.)

Именно предстоящите два вота през тази година – европейският и местният, обуславят

СЦЕНАРИЙ 2

Цветанов като морален акт подава оставка от парламента, но запазва поста в ГЕРБ

Ако вторият човек след Борисов се оттегли от ГЕРБ и напусне зам.-председателското място и предизборния щаб, изборите за управляващата партия ще бъдат поставени на огромно изпитание. Цветанов координира всички структури на управляващите, които до голяма степен лично е изградил, и той определя ритъма на предизборната подготовка.

Но той е не просто шеф на депутатите на ГЕРБ, а и гарант изобщо на парламентарното мнозинство, респективно на управлението, предвид раздираните от лични противоречия патриоти и висящия на един-два гласа кворум в парламента заради бойкота на БСП. Той е и преговарящият с ДПС и “Воля”.

Като се прибавят липсата на кой знае какъв опит в сложни процедури у шефката на Народното събрание Цвета Караянчева и изобщо скромният брой юристи в този парламент, без Цветанов мнозинството ще забуксува. Той се научи да посредничи за намиране на компромиси и да управлява кризи.

Поради първите две причини вариант, при който той изобщо напуска – и парламента, и партийното ръководство, е изключен, обясняват в ГЕРБ.

Този сценарий ще бъде номиниран от малките патриотични партньори на ГЕРБ и ДПС, тъй като тяхната роля става решаваща в парламентарната дейност. БСП може да се върне в парламента, което е малко вероятно.

СЦЕНАРИЙ 3

Честни отговори от Цветанов в четвъртък и нещо като договор с обществото

Третият сценарий е в четвъртък заместникът на Борисов да поднесе честни отговори, вероятно ще предприема стъпка от рода на тази на Цецка Цачева – декларация за отказ от банкова тайна, обявяване на лични за семейството подробности от начина му на живот, и имотното състояние и пр. След това Цветанов да предложи сключване на своеобразен договор с обществото – всичко е пред вас, искам бърза проверка, защото имаме да вършим действително важни дела. Да спрем популистите на тези решителни за бъдещето на ЕС избори, да си подредим дома – и европейския, и българския. Да спечелим битките за превозвачите, за новия ни еврокомисар, за инфраструктурните и енергийните проекти, а не постоянно да разлайваме кучетата и сами да се проваляме. Тоест вариант, при който Цветанов остава и на двата си поста.

Би било редно той “да даде повече информация, включително по отношение на последния укор – отношения с фирмата, проверявана ли е, защо е проверявана, връзка или липса на връзка между едното и другото”, даде коментар в тази посока вицепремиерът Томислав Дончев.

“Според мен тук основният говорител по темата е редно да бъде той”, обясни той пред БНР ролята, в която трябва да влезе колегата му зам.-шеф на ГЕРБ. Дончев и Цветанов винаги са сочени като конкуренти в партията.

Неофициално някъде се прокрадна и версията, че министри на Борисов всъщност са инициирали публичния скандал, за да има “по-справедливо” подреждане на евролистата.

Раните от скандала обаче надхвърлят вътрешнопартийната конкуренция и затова ударът от свои е малко възможен.

През последните 72 часа “24 часа” разговаря поне с 20 влиятелни лица в партия ГЕРБ и в местната власт за съдбата на Цветан Цветанов.

Внушителна част от отговорите беше в посока, че Борисов трябва да спре да чисти всички, които стъпят накриво, защото трудно ще събере следващия екип.

Питани от изданието управляващи са силно смутени, че Корнелия Нинова застана твърдо зад Елена Йончева дори при явните доказателства, че журналистката е получила през офшорна фирма сериозна сума от собственика на КТБ.

Третият сценарий, естествено, получава най-много номинации от ГЕРБ и нейните привърженици.

В кой ден ще е заседанието на ГЕРБ, което ще даде отговорите, зависело и от желанието на Цветанов – дали ще му е нужно време след кацането от САЩ. Плановете на премиера може да бъдат леко объркани, ако тази седмица в Брюксел бъде свикан извънреден Европейски съвет заради Брекзит, както предупреди шефът на ЕС Доналд Туск. В този случай заседанието на ръководството на ГЕРБ ще бъде отложено за 31 март, когато партията ще обяви в Поморие листата си за европейските избори.

Кой как се сдоби с апартамента си

На 12 юни 2018 г. Цветан Цветанов става собственик на апартамент с площ от 239,90 кв. м, гараж и идеални части. В замяна прехвърля на “Артекс” два обзаведени апартамента с площ 192,76 кв. м, 2 гаража и идеални части. За изравняване семейство Цветанови доплащат  100 000 лв.

На 27 юли 2018 г. срещу 138 001,26 евро Цецка Цачева и сестра ѝ придобиват апартамент с площ от 198,70 кв. м и гараж от 20,20 кв. м, в сграда, различна от тази, в която е апартаментът на Цветанов. Той е закупен при цена от 670 евро на кв. м.

Ден преди правосъдната министърка да сключи договор за покупко-продажба на апартамент в “Артекс”, фирма на Вежди Рашидов е платила около 850 евро на кв.м, или общо 90 хил. евро за апартамент от 112,2 кв. м и два гаража в сграда на “Артекс”

Апартамент в сграда “Летера”, където е и Цветанов, си купува през 2016 г. и зам.-министърката на спорта Ваня Колева.

Тя има жилището от 231 кв. м и гараж от 24.5 кв. м срещу 665 000 лв., т.е. цената е била около 1340 евро на кв. м.

Дончев: Без доверие нищо не става. Решението ни ще е такова, че да го възстанови

“Скандалът с апартаментите има потенциал да нанесе щети, особено в предизборна ситуация. Би могло да предизвика и по-неприятен политически резонанс.” Така вицепремиерът Томислав Дончев коментира горещата тема. Всеки подобен скандал носи негативи, което ерозира доверието, добави той.

“Дори и най-стабилната парламентарна конфигурация не би могла да спаси някой, по отношение на който доверието е изчерпано, имам предвид правителството. Освен за стабилността на парламентарната подкрепа трябва преимуществено да се мисли и да се удържа доверието. Без доверие нищо няма смисъл. Убеден съм, че решението ще е такова, че не само да възстанови, но защо не и да повиши доверието”, заяви Дончев пред БНР.

“Ако не ставаше дума за дама, щях да кажа, че е мъжка постъпка”, коментира той оставката на Цецка Цачева. Подобни знаци се случвали рядко в политиката. Оставките са един от инструментите за възстановяване на доверието. Българинът бил много чувствителен на тема имоти. Но самият вицепремиер предполагал, че всичко в случая е законно.

Асоциацията на строителните предприемачи:

Недопустимо е да въвличат бранша в политически битки

Считаме за недопустимо в големи политически битки да бъде въвлечено едно от малкото останали производства, създаващо работни места, внасящо в бюджета приходи и създаващо национална стойност.” Това заявяват в отворено писмо до медиите от Националната асоциация на строителните предприемачи по повод “апартаментгейт”.

В него се посочва, че като браншова организация асоциацията е “разтревожена от създаващото се негативно внушение към гилдията, основано на разследването на конкретни имотни сделки, извършени от политически лица”.

“Категорично се противопоставяме на опитите акцентът на обществения дебат да се измести от същността на проблема върху производителя, създал продукта на сделката”, се казва още в отвореното писмо.

В него се посочва, че Националната асоциация на строителните предприемачи подкрепя прозрачността, законността и етичността в бранша и “винаги сме настоявали тези принципи да се спазват от всички заинтересовани страни – предприемачи, граждани и институции. За съблюдаването на тези принципи се грижат и съответните държавни органи”.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ