Елена Йончева: Превръщат България в турска провинция

елена йончева

Правителството на Бойко Борисов е допуснало намеса от Турция в Закона за вероизповеданията. Това каза в предаването „Лице в лице” водачът на листата на БСП за предстоящите европейски избори Елена Йончева.

Тя обяви, че от БСП са подали сигнал до главния прокурор и ще настояват за проверка по случая.

„Призоваваме президента да наложи вето върху този законопроект”, каза още Йончева.

Повод за коментара ѝ е изказването на министъра на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу, в което той посочва, че държавата му е била принудена да се намеси, за да бъдат внесени поправки в закона, в чиито рамки попада и Мюфтийството.

„Господин Борисов и неговите последователи съвсем съзнателно превръщат България в турска провинция. В случая имаме намеса от турска страна в законодателния процес на България именно при изготвянето на тези промени в Закона за вероизповеданията. На последния Консултативен съвет именно те взеха решение заедно с останалите партии да се спре външното държавно финансиране на българското вероизповедание и да се предложи такъв законопроект, който да спре това държавно финансиране”, посочи Йончева.

По думите ѝ доказателство за това, че управляващите са разрешили външната намеса, е промяната в позицията на мнозинството.

Йончева показа папка с нотариалните актове на всички притежавани от нея имоти. С документите Йончева иска да обори твърденията на ГЕРБ, че е извършила злоупотреби при придобиване на недвижимост.

„Всички тези апартаменти, за които г-н Цветанов спомена, те са обезщетение за земя. Земя, която е имал моят дядо, земя, която е купена още преди 1940 г. Обезщетението за тази земя, върху която е построена кооперация, то не е само за мен, то е за всички членове на моето семейство”, каза Йончева.

Тя добави, че преди 13 години е купила къща, която по-късно продала и с част от цената взела земя: „Това е единственият имот, който съм купувала с кредит. Бях участник на пазарни цени. Къщата беше ипотекирана”.

Водачът в евролистата на БСП категорично отхвърли твърденията, че е имала обща офшорна фирма с банкера Цветан Василев.

Йончева за пореден път акцентира върху търговията с влияние като излезе с нови подробности за скандала „Кум гейт”.

„Кметът на Банско Георги Икономов е кум на Димитър Даутов, който има 6 фирми и през него минават най-големите обществени поръчки за изграждане на инфраструктурата в община Хасково. Това също смятаме да внесем в прокуратурата – как така се печелят обществени поръчки най-много в сферата на инфраструктурата. Навсякъде е така”, каза Йончева.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ