Каракачанов: Местната власт трябва да реагира първа срещу ромите, не да чака полицията

Каракачанов-10-1280x982

Местната власт първа трябва да реагира, когато в града има самонастанили се в незаконни постройки и да пресича този процес, а не да чака полицията да реши проблема, когато вече положението е ескалирало.

Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти днес, след като свика извънредно заседание в Министерския съвет заедно с министъра на МВР Младен Маринов и главния скретар на полицията Ивайло Иванов. Причината бе ескалиралото напрежение в град Габрово заради мъж, който бе пребит на работното си място от група роми във вторник. На следващия ден в сряда в града излязоха редица граждани на мирен протест. Ситуацията обаче ескалира, след като група от протестиращите реши да опита да нахлуе в районното управление на града и да се саморазправя със задържаните за побоя. Групата обаче не успя да влезе в управлението и след това се насочи към ромската махала. Наложи се полицейска намеса, за да се овладее напрежението.

Ситуацията е овладяна. Полицията си е свършила работата. Няма данни за политическо вмешателство. Протестът е възникнал по инициатива на граждани. Полицията в подобни ситуации винаги си върши работата. Проблемът е, че местната власт в такива случаи трябва да бъде много по-активна. Според мен не трябва да се стига до такива работи и до викане на полицията.

Там, където един кмет знае, че има приходящи, които се настаняват незаконно – да сигнализира полицията, за да не се случи инцидент, а не тогава да я хвърляме с целия й ресурс, призова кметовете Каракачанов.

Имаше данни за нерегламентирано събиране пред община Габрово. Събирането беше мирно. Сложихме охрана. По-късно част от участниците са се насочили към областния арест с цел да нахлуят в него и да се разправят с лица, които са извършили престъпление. Ситуацията от време на време ескалираше. Разпоредих да се изпратят екипи и от три съседни града. Колегите се справиха. Ситуацията е овладана. Има полицейско присъствие в града и ще останем там, докато не се овладее напрежението, за да няма ексцесии. Каквото трябва да направи МВР, ви уверявам че се прави, обясни и главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

На въпрос към Каракачанов чувства ли вина за случващото се, той отговори така: Всеки има персонална вина, ако не си е свършил работата. Аз от години говоря за този проблем. Помните как беше в Пловдив – полицията реагира и го потушихме. Подобни неща трябва да се пресичат още в зародиш. Те започват от самонастаняването на подобни групи хора. Трбява да се започне от там, а не да се случи нещо и тогава да изпробваме полицията. Проблемът е общ и той трябва да бъде решен от всички органи.

На друг въпрос – мисли ли да си подаде оставката, Каракачанов заяви: Ако мислите, че ще реши проблема, ще я получите веднага.

Без ясна държавна програма за решаване на този въпрос няма как да постигнем нещо. Знаете, че тези проблеми години наред бяха замитани под килима, за да не ни каже някой нещо, за да не ни обвини някой в Брюксел, но това са неща, които трябва да се кажат. Не може да се очаква от хора, които не могат да четата и да пишат, да познават законите и да ги спазват, категоричен бе вицепремиерът.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ