Корнелия Нинова влиза на пленума в неделя с готова евролиста

корнелия нинова

Янаки Стоилов в челната тройка, проф. Иво Христов ще се брои коалиционен партньор или гражданска квота

Соцлидерката Корнелия Нинова ще извади пред пленума в неделя готов свой вариант на евролистата, с която БСП да се яви на изборите през май. На 14 април Националният съвет трябва да подреди кандидатите за евродепутати.

Фаворитите на Нинова обаче ще се пазят в тайна до последно. Тя най-вероятно ще събере Изпълнителното бюро непосредствено преди пленума, за да не изтекат имената им в медиите.

Първоначалните очаквания бяха, че пред пленума ще бъдат представени всички номинирани, които са дали съгласието си да продължат битката за листата.Такава декларация са попълнили над половината от общо 80-те издигнати, което прави минимум 40 имена. Очаква се някои от тях да си направят отвод в залата в неделя.

В последните дни Нинова води лични разговори с почти всички кандидати, разкриха от “Позитано” 20.

Според запознати след водачката Елена Йончева тя ще сложи заместничката си в партията Деница Златева. За третото място се спряга името на Янаки Стоилов, а четвърти най-вероятно ще е депутатът и една от новите звезди на лидерката Петър Витанов, който е магистър по международни отношения.

Сред фаворитите ѝ са още рали шампионът Крум Дончев, както и съдията в Съда на ЕС в Люксембург Александър Корнезов. Почти сигурно в листата ще влязат и депутатите Димитър Данчев, Явор Божанков, Филип Попов, Антон Кутев, настоящите евродепутати Момчил Неков и Петър Курумбашев. Все още не е ясна обаче съдбата на Сергей Станишев. Нинова не е споделяла дори с най-близките си дали ще включи президента на ПЕС в списъка си. След предишния пленум, когато за водач бе избрана Йончева, лидерката обясни, че е по-добре Станишев да остане само президент на ПЕС. Това обаче не бе прието от съпартийците ѝ, тъй като Станишев е с най-много номинации от основните структури от цялата страна.

В листата на Нинова място едва ли ще намери Румен Гечев. Професорът също има много номинации от страната.

Няколко са вариантите за неделя. Първо, листата, внесена от Нинова и ИБ, да се гласува анблок. По правило всеки кадрови избор е таен. Но с решение на залата, подкрепено от 2/3 от членовете на пленума, вотът може да е и явен. Иначе има риск от бламиране. При гласуването Йончева:Станишев разпределението на силите беше в съотношение 95:75 в полза на лидерката, но с малка разлика.

Вторият вариант е гласуването да е като за Националния съвет – отворена листа. Над 40-те издигнати се изреждат и всеки гласуващ с таен вот посочва личните си 16 фаворити. Тогава листата се подрежда по висшегласие.

В петък се очаква да има ново заседание на ИБ, на което да се определят точните места за коалиционните партньори и гражданската квота. Имена обаче и тогава няма да се обсъждат.

Източник: 24часа


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ