УНСС обяви, че може да фалира, държавата отговори

72CACBD8-4206-452B-84C7-881646B0A580_w1023_r1_s

Университетът за национално и световно стопанство се нуждае от 10,3 млн. лв., за да бъде завършен и оборудван новият учебен корпус и да не се стигне до фактическа неплатежоспособност на висшето училище с близо 22 000 студенти, и то в навечерието на неговия 100-годишен юбилей.

Това обявиха от УНСС в отворено писмо до министър-председателя, министъра на финансите и до министъра на образованието и науката.

Необходимо е финансирането да се осигури в най-кратки срокове, за да се удължи срокът на проекта за реконструкция на новия учебен корпус. В противен случай ще бъдат загубени 4,5 млн. лв. европейска безвъзмездна помощ, която държавата ще се наложи да връща заедно с лихвите, заявяват от УНСС.

Те посочват, че на 16 април 2019 г. изпълнителят на проекта е отправил покана за доброволно изпълнение на текущите задължения по проекта от страна на УНСС.

„Нещо повече – има риск сметките на университета да бъдат запорирани, което ще доведе до спиране на изплащането на стипендиите и помощите на студентите и докторантите, на заплатите на преподавателите и служителите”, се посочва в отвореното писмо от УНСС.

„Нямаме бюджетен ангажимент в легалния му смисъл – право на разход, гласувано в Закона за бюджета, или в постановление на Министерския съвет. Имаме уверение от министъра на финансите, изразено в писмо от края на 2016 г., че ще бъде дофинансиран проектът на УНСС. Този ангажимент все още е валиден. Спорът е дали първо трябва да се усвоят средствата от оперативната програма и след това да се предоставят средствата от бюджета, или обратното”, коментира министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Той добави, че по случая с УНСС „имат отношение Международната банка за развитие и Министерството на финансите и може би МОН в най-малка степен е в този триъгълник”.

„Говорихме с ректора проф. Стати Статев, но такива средства в бюджета на МОН няма заложени”, поясни образователният министър.

От Министерството на финансите пък потвърдиха вече поетия ангажимент за осигуряване на средства от държавния бюджет в размер до 7,5 млн. лв., но едва след усвояване на ресурса по Оперативната програма „Региони в растеж” до размера на проекта, съгласно основния договор.

„Към настоящия момент предвидените в проекта средства в размер на 4,5 млн. лв. по ОПРР не са усвоени и считаме, че средства от държавния бюджет следва да бъдат предоставени след пълното усвояване на безвъзмездната финансова помощ”.

Също така Министерството на финансите са категорични, че не могат да подкрепят направеното искане за допълнителни средства, които са вследствие от сключено допълнително споразумение към основния договор за 1,2 млн. лв. с фирмата-изпълнител „ГВ 2016” ДЗЗД заради открит топлопровод под строителния парцел след приключване на процедурата, както и за 1,5 млн. лв. за обзавеждане и оборудване на учебните помещения.

Предвижда се възлагане на финансова инспекция от министъра на финансите по проведената от УНСС процедура за проекта.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ