Раковски почерня от полиция, целият град е затворен!

Полиция, ГДБОП

Армия от полицаи и пожарникари стресна жителите на Раковски. Десетки служители на реда се изсипаха в центъра, а десет пожарни и шест линейки допълнително засилиха притесненията на местните. „Какво се е случило“, питаха те. Оказа се, че правят генерална репетиция за визитата на папата на 6 май.

След 9 часа на тази дата влизането и излизането в Раковски няма да е възможно. Това ще става само през входа на съседните Шишманци и Брезово, оповести шефът на пловдивската полиция Атанас Илков..

Предвидени са два буферни паркинга за автомобили, но те са на километрични разстояния от храма „Пресвето сърце Исусово“, където в 11,15 часа главата на Римокатолическата църква ще отслужи литургия и ще даде първо причастие на 200 деца. Едната зона за автомобили е старото селскостопанско летище в кв. „Генерал Николаево“, а другата – до пазара в кв. „Секирово“. Оттам до центъра на града – пеша.

Градската управа пък се превръща в щаб. Тя ще бъде запечатана на 5-и. На следващия ден достъп в нея ще имат само службите. В една от залите са инсталирали видеонаблюдение с всички точки, откъдето ще мине светият отец.

Църквата „Пресвето сърце Исусово“ е първата спирка на понтифика. По оградите й вече са закачени стотици детски рисунки. Техните послания са основно за мир и на религиозна тематика. Творбите са изработени от училища и детски градини в Раковски, Житница, Белозем, както и от останалите католически енории в страната.

Рисунки висят и на близкия францискански манастир „Света Елисавета“, където наместникът на свети Петър ще обядва и ще отдъхне след литургията. На фасадата на сградата с латинки букви е изписано „Мир и добро, папа Франциск“. Монахини трескаво перат на двора пътеки, поливат цветя и лъскат помещенията.

Въодушевление и известна тревога царят сред жителите на Раковски. От една страна се радват, че за първи път светият отец идва в града им. От друга – притесняват се, че от мерките за сигурност няма да могат да го зърнат. „Иска ни се до го видим, но дали ще имаме късмет, не знаем. Ако не стане – има снимки, от тях му се радваме, казва 80-годишната Ана Гуджерова, баба на кмета Павел Гуджеров. Тя и още пет-шест възрастни жени се молеха в манастира за здраве. „Всичко е много объркано заради предстоящата визита“, допълва Невена Карагьозова.

Мъже от Раковски са убедени, че няма да успеят да допрат до площада. „Няма да можем да припарим. Заради атентатът в Шри Ланка службите се презастраховат“, коментират те.

От градската управа обаче успокояват, че няма ограничен достъп до папата. Щяло да има много места, откъдето ще мине светият отец и хората ще могат да го видят и дори да го пипнат, твърдят оттам. И пред двата храма, в които ще влезе той, ще има зони за граждани. В тях ще се влиза през КПП-та. Те ще бъдат отворени 3 часа преди насрочените събития.

Капацитетите и на двата храма са до 750 души. Пред църквата „Пресвето сърце Исусово“ ще има три големи екрана, откъдето хората ще могат да наблюдават службата. Очакват над 200 представители на български и чужди медии, за които е ситуиран пресцентър в близкото училище. Там също ще има видеостена, осигурен е и преводач от италиански. Обикновените хора ще могат да се докоснат до Франциск при придвижването му с папамобил от „Генерал Николоево“ до „Секирово“. По цялото 4-километрово трасе се очаква да има хора, които да го приветстват, а той да ги благослови.

„Всички хора, дошли в Раковски да зърнат папата, ще могат да го направят“, уверява кметът Павел Гуджеров. Той е категоричен, че няма да се спират интернетът и кабелната телевизия в общината, каквито слухове плъзнаха.

Източник: 24часа


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ