Скандал в национален ефир: Нова телевизия тръгна със срамен гаф на изборите! Галя Щърбева сбърка с бюлетината

Заснемане

Стартът на изборния ден не тръгна добре за Нова телевизия. Галя Щърбева влезе в ролята на репортер и се опита да пусне гласа си в изборната секция, но не успя. Направи срамен гаф – сгъна бюлетината за Европарламента като скри печата, а той трябва да се вижда.

По сценарий, след като упряжни вота си, тя трябваше да обясни как се гласува. „Нещо май не успях да гласувам“, оплете се Щърбева по вречме на прякото включване от районната секция. Един от квесторите любезно й обясни, как трябва да сгъне бюлетината така, че печатът да остане отвън и да се вижда. „Имате право само на още една бюлетина“, каза й жената.

Иначе Щърбева разказа как отляво на бюлетината са подредени всички партии и коалиции, от дясно е преференциалният вот – той е от 101 до 117 с имената на кандидатите.

Гласува се задължително със син химикал – с “X”, английско „V” или тикче. Не се пише нищо по самата бюлетина. Имаме възможността да не задраскаме нищо, ако не подкрепяме никого от изброените кандидати. Това са основните правила.

Съществените разлики в сравнение с последния вот са направени, за да се избегне така наречения феномен „15/15” или „17/17”. Затова, когато става въпрос за преференциален вот – започват от 100 нагоре.

По отношение на машинното гласуване имаше машини само в 500 секции в страната – сега вече те са 3000.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ