Герой от Чернобил е жив и здрав и днес (Снимки)

20

Интересът към този неизвестен досега герой бе предизвикан от хитовия сериал „Чернобил“, съобщава Рен ТВ, цитирана от информационните агенции, и бе разбунен от критиката на британската сценаристка Карла Мери, че в сериала липсват тъмнокожи. В отговор ѝ напомниха факта, че действието се развива в СССР и никакви тъмнокожи ликвидатори тогава не е имало.

Оказва се обаче, че такъв човек е имало – това е Игор Хиряк. По време на редовната си служба в армията през 1985 г. Игор влиза в част № 75110, чиито войници са участвали в отстраняването на последиците от аварията в Чернобил в периода от април 1986 г. до ноември 1990 г.

На 26 април 1986 г. военната част била изпратена в Чернобил да занесе понтонен мост през Припят, по който местните жители били евакуирани.

Полкът изпълнил задачата, след което на Хиряк била връчена специална грамота за благодарност.

Сега той е на 52 години. работи като шофьор в завод в Череповец, Вологодска област, Русия, отглежда кокошки в свободното си време и се радва на живота. За отбелязване е, че Хиряк не знае нищо за произхода на цвета на кожата си.

„Първият ми братовчед е бял. Той показва наши снимки на колегите си, но никой не вярва, че сме роднини. Възможно е да приличам на прадядо си, виждал съм го на снимки“, спомня си ликвидаторът. Хиряк разказва, че е бил в Припят около година с прекъсвания. Първата му командировка там продължила 2,5 месеца, а след това е работил по ликвидирането на последствията от страшната авария само през уикендите.

„Сега е трудно да се каже дали радиацията повлия на здравето ми. Вече отмина повече от половината ми живот и наистина не зная по-добре или по-лошо щеше да ми бъде, ако не бях преминал през това изпитание“, споделя Хиряк. Но допълва, че след Чернобил дълго време е бил под постоянен лекарски контрол.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ