4,06 е средната оценка от матурата по български език и литература, 4,67 – от тази по избор

Матури

4,06 е средната оценка от матурата по български език и литература, а 4,67 – от втората матура по предмет по избор. Миналата година са били 4,24 и 4,50. 226 абитуриенти са изкарали 100 точки, а 29 – 0. В сравнение с миналата година със 100 точки са били 215 ученици, а с 0 – 4.

Традиционно най-висок брой точки има по предметите, по които зрелостниците са най-малко – немски език, френски език, италиански език и химия. И обратното – най-ниски по най-желаните предмети – география, биология и философски цикъл.

Немската езикова гимназия в София е на първо място на матурата по български език и литература, както и миналата година. Софийската Математическа гимназия обаче замени лидерското място от миналата година на Американския колеж по втората матура по предмет по избор.

Най-големи затруднения срещат абитуриентите при разбирането и създаването на текст. Цели 6% са преписали текста, предложен на матурата от творбата на Елин Пелин „Косачи“.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ