БСП няма пари да върне надвзетата субсидия, ще им я удържат от следващите траншове

корнелия нинова

БСП няма пари да върне надвзетата държавна субсидия и сумата ще бъде удържана от следващите траншове от бюджета. Това призна соцлидерката Корнелия Нинова в кулоарите на парламента. По данни на финансовото министерство червените дължат на хазната близо 4,3 милиона лева.

Нинова обясни, че към декември миналата година БСП са имали 6 милиона субсидия. „Ние, за разлика от ГЕРБ, не си държим парите във влогове за лихви. Тези близо 6 млн. лв. от началото на тази година сме похарчили за кампанията европейската около 2 млн. лв., старта на Българска свободна телевизия около 1,5 млн. лв., също толкова преводи за издръжка на структурите, така че към момента ние не разполагаме с тези пари“, обясни Нинова. Тя потвърди, че БСП предстоящите консултации за размера на партийната субсидия с „Обединени патриоти“ и ГЕРБ. „Смятаме, че това е разумното – да седнем и с аргументи и без емоции да обсъдим“, коментира тя. По време на преговорите червените щели да отстояват два принципа – да не се допускат частни интереси да си купуват партии и в същото време субсидиите да бъдат намалени, така че обществото да се успокои, че партиите не харчат излишни пари.

Вчера ГЕРБ първи върнаха в бюджета надвзетите 5,6 млн. лв. от субсидии.

Позицията ни за 1 лев субсидия не се е променила, категорична бе Десислава Атанасова от ГЕРБ.95 депутати сме и ако предложението ни не събере достатъчно подкрепа, сме склонни на разговори, каквито ще инициират от „Обединени патриоти“ тази седмица, каза Атанасова. И напомни, че само от „Воля“ са заявили твърда подкрепа за 1 лев.

Въпросът за размера на субсидиите бил деликатен и има различни варианти, коментира пък лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който е и основният инициатор на консултациите.

„Припряността и прибързването усложнявали намирането на решение“, каза той и припомни, че партньорите в уплавляващата коалиция са се разбрали до края на юли да има решение по въпроса. Топката нямало да се разиграва и всичко било въпрос на желание, увери Симеонов. Той увери, че НФСБ няма проблем да върне надвзетата субсидия, като добави, че партията не е изхарчила всичко за кампанията за евровота.

Ще върнем субсидията, като направим всички разчети, обясни зам.-шефката на ПГ на „Воля“ Кръстина Таскова. Тя бе категорична, че остават на позиция за субсидия от 1 лев без условие и не виждала смисъл от консултации.

От „Атака“ апелираха за бързи консултации по темата за субсидиите още днес. Това, че Борисов не е в държавата означава ли, че тя трябва да спре да работи, заяви депутатът Николай Александров по повод обясненията на управляващите, че консултациите се отлагат с ден поради отсъствието на шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

В най-бърз порядък ще върнем парите, обясни от Александров. Но не уточни дали цялата сума от около половин милион ще бъде върната накуп или ще се удържа от следващите траншове на субсидията.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ