Полицай под прикритие разкрил група от трима лекари, издали над 100 фалшиви ТЕЛК решения

Иван-Гешев

Служител на МВР е успял да разкрие организирана група от трима лекари и един посредник, които издали над 100 фалшиви ТЕЛК решения в София. Той минал по цялата верига – от плащане на сумите, до получаване на решението за над 50% инвалидност, съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Групата е действала от началото на 2019 година, като в нея единият е психиатър, управител на медицински център, а другите двама са от ТЕЛК комисии в 28-мо ДКЦ и 2-ра градска болница.

Основният участник бил посредникът. Той се занимавал с търговия на дрехи на Женския пазар, където бил известен с това, че може получи документ за над 50% инвалидност. Самият той, както и жена му, също имали ТЕЛК решения.

Сумите варирали от 1000 до 3000 лева, като първо се плащало авансово. Някои от кандидатите за фалшиви ТЕЛК решения били ефективно настанявани в психиатрии.

Вчера били претърсени 12 адреса, от които 10 домашни и 2 офиса.

Според Гешев, този тип проблеми обаче не може да бъде решен с наказателна репресия, а тогава, когато и НОИ започне да осъществява контрол.

Служителят на МВР, който е разкрил групата, е платил за фалшивия документ първо 400 евро, а после 1200 лева.Говорителят на спецпрокуратурата Сийка Милева уточни, че информацията, че посредникът може да уреди фалшив документ, се разпространявала от уста на уста. Не всеки обаче можел да стигне до него, той е трябвало да бъде заведен от доверен човек, който вече е получил фалшив ТЕЛК.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ