Крум Зарков от БСП: Лашкаме хората напред-назад и на тях не им харесва

крум-зарков

Само преди 3-4 месеца дебатът за машинното гласуване се водеше остро, с аргументи. Сега ЦИК констатира проблеми с машинното гласуване, но те се дължат на това, че то не беше въведено изцяло. Преди месеци искаха да го отменят, но в последния момент то беше въведено частично, с компромис за пълно и самостоятелно въвеждане след машинното гласуване. Сега отново влизаме в същия филм.Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков пред БНР.   

Той изрази мнение, че от ГЕРБ съзнателно създават трудности, а след това, позовавайки се на тях, гонят една и съща цел – да се отмени машинното гласуване. Народният представител беше категоричен, че машинното гласуване е една от гаранциите за честен вот. Той изтъкна двата големи проблема, свързани с честността на изборния процес. По думите му единият е извън секциите – купуването на гласове, както и административният натиск, а вторият е вътре в секциите – членове на СИК бъркат, в прекия и преносен смисъл, в бюлетините. „Машината дава просто и лесно решение на тези проблеми. България реши – машинното гласуване е въведено в Изборния кодекс през 2014 година“, добави народният представител.

„Политиката на лашкане напред-назад накара хората да изпитват признаци на морска болест – те не гласуват нито с хартия, нито с машина. Ние трябва да приобщим хората към политиката, да ги върнем към политиката. Иначе страната ни ще продължава да потъва“, изрази мнение Зарков, цитиран от пресцентъра на БСП.

По темата за закупуването на Ф-16, Крум Зарков коментира: „БСП ще участва в дебатите за Ф-16, но още отсега тази сложна сделка има различни параметри – технически, икономически, политически. Обилно се говори за техническите параметри – не знам колко е полезно за широката публика. Утре ще станат ясни и икономическите. Има и политически параметър – способността на правитеството да води честен дебат, да спазва определените от него процедури и да убеждава обещството, че такова усилие си заслужава. Правителството обаче не си свърши работата. Сега ще изпаднат в ситуация, в която трябва да потушават напрежение“. По думите му в България през последните години сме загубили способността да водим нормален дебат, защото той се води чрез недомлъвки и ако не се промени това, няма да може да се реши качествено никой от сериозните ни проблеми.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ