Илинденските поляни над Гела почерняха от любители на гайдата (Снимки)

13

Илинденските поляни над смолянското село Гела буквално почерняха от любители на гайдата. Хората оприличиха гайдарското надсвирване като малък Рожен. По данни на организаторите посетителите през първия ден от надсвирването са над 20 000.

Стотици автомобили задръстиха целия път от Широка лъка до Гела. Стотиците паркоместа по ливадите се запълниха от коли. Заради огромния наплив към поляните кметството в Широка лтка осигури бусове, които да возят хората, вместо автомобили.

Общо гайдарите на поляните са над 150, с тези които ще участват и довечера в концерта посветен на 100 -годишнината на легендарния гайдар роден в Гела Дафо Трендафилов. В състезателната програма са се записали 50 майстори на инструмента.

Програмата откриха гайдарите от Момчиловци, след което журито оглавено за поредна година от проф. Милчо Василев от Музикалната академия в Пловдив, започна изслушването на най-малките. Най-младият участник в конкурса е 9-годишният Стоян Христосков от Равногор, а най-възрастният Георги Червенков от Пловдив. В програмата участва и шведа Георги Шубер.

На сцена в памет на бай Дафо свири гайдарят на Валя Балканска Петър Янев. Той разказа как бай Дафо му е завещал гайдата, която даже е със счупена гайдуница и развълнува публиката. По поляните се извиха десетки хора. Всички хотели в Широка лъка,Гела и Солища са пълни. Недалеч от сцената има и три палаткови лагера . Надсвирването продължава и утре, когато ще бъдат определени и победителите в трите възрастови групи. Успоредно с надсвирването се провеждат и родови срещи в самото село Гела.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ