Държавата ще продава имотите си в интернет

Марияна Николова, Емил Караниколов

Достъпът до публичната част на електронната платформа

е без регистрация

Всички държавни имоти, частна държавна собственост, ще се продават на електронна платформа. Така ще се обявяват на търг и имоти на дружества, които са с над 50% държавно участие, и тези, в които мажоритарно държавните компании имат над 50% участие.

Това става ясно от проект за наредба за електронна платформа за продажба на имоти, публикувана за обществено обсъждане. Електронната продажба включва и имоти под 10 хил. лв., които са в компетентността на областните управители, както и на обособени части на лечебни заведения.

Проектът е изготвен от Агенцията за приватизация, а я внася министърът на икономиката Емил Караниколов.

Създаването на електронната платформа е възложено с обществена поръчка на държавната фирма “Информационно обслужване”, а след това тя се управлява и развива от Агенцията за приватизация.

Тя ще записва всяка операция от кандидатстването в електронен търг до обмен на документи между участниците. Всяко действие се удостоверява с електронни времеви печати.

При провеждането на електронните търгове платформата отчита астрономическото време по часовата зона на България с точност до година, дата, час, минута и секунда.

Достъпът до публичната част на платформата е без регистрация. Регистрацията, подписването и подаването на електронни документи от кандидатите и участниците е с квалифициран електронен подпис.

Данните за проведените електронни търгове се архивират и са достъпни за справки 5 г. от обявяване на процедурата, а се пазят 10 г.

В проекта е разписан редът за обявяване и провеждане на електронен търг от агенцията за приватизация, от държавните фирми и от областните управители.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ