Мистерия на 90 г: Съпрузи тръгнаха на меден месец и изчезнаха безследно

1

На 8 ноември 1928 г. Глен и Беси Хайд се сбогували с братята Елсуърт и Емери Колб, излезли от къщата на Колб, близо до Гранд Каньон и тръгнали по пътеката, водеща към река Колорадо.

Там имало вързана лодка, на която двойката прекарала седмици, плавайки по бързеите в реките Грин и Колорадо при дългото сватбено пътешествие, което започнало през октомври предишната година. По време на този круиз те загадъчно изчезнали.

Тайнственото изчезване

Какво се е случило с двамата остава загадка. Водачите по река Колорадо все още говорят за този странен случай. Тяхната лодка с плоско дъно, способна да плава в плитка вода, била намерена изоставен, но в перфектно състояние, три седмици след като Глен и Беси Хайд безследно изчезнали.

Освен това не били открити никакви улики за това какво се е случило. На лодката им нямало доказателства, че са били ударени от бързеи или преобърнати в бурни води.

Храната и запасите на семейство Хайд все още бяха привързани към нея, сякаш търпеливо чакала двойката да се върне. От лодката не водели следи. На брега на реката нямало нищо нередно. Нито едно тяло не се появило надолу по течението. Сякаш те просто изчезнали.

Глен бил опитен строител на лодки и сам си направил своята, която била 20-метрова. Няколко години преди изчезването той прекарал известно време като плавал по реките в Айдахо. Той не бил професионалист, но знаел как да заобиколи река.

Той също така се надявал да постави рекорд за скорост на Гранд Каньон. Беси била новак преди да започнат пътуването си, но въпреки това тя преминала няколко седмици предварителна подготовка.

Преди изчезването

До момента, в който двойката се срещнала с братята Колб, те се намирали на около половината път. Те се били отправили първоначално към Грийн Ривър, Юта, а след това се отправили към Нидълс, Калифорния.

Емери Колб попитал Хайд за спасителното им оборудване, а Глен отговорил с усмивка, настоявайки, че те не са необходими. Според някои информации, Колб чувствал, че Беси може да се уморила от пътуването или се страхува от приближаващите бързеи, за които Колб предупредил двойката.

Но въпреки това Глен настоял, че двамата с Беси да тръгнат възможно най-бързо, за да поддържат графика си. Адолф Дж. Сутро (внук на бившия кмет на Сан Франциско) и приятелят на фотографа Колб съпровождал семейството през първите няколко мили от последващото им пътуване.

Той бил последният човек, който ги видял живи.

История на разследването

Няколко седмици по-късно, след като двойката изчезнала, Емери Колб започнал издирването. Самолет бил включен в търсенето надолу по течението. В крайна сметка лодката на двойката била открита. В лодката се намирал дневникът на Беси, с последна записка от 30 ноември, в близост до район, наречен Даймънд Крийк.

Нищо в дневника й не давало друго указание за местонахождението на двойката. Бащата на Глен събрал екип за издирване, който прекарал повече от месец в преходи през каньона близо до Даймънд Крийк, последното известно местоположение на двойката, но не открили нищо.

Издирването било отменено, приело се, че семейството се е удавило, въпреки че лодката им била недокосната, а телата така и не били намерени. Тогава започнали спекулациите и странните наблюдения.

Легендите за изчезването на семейство Хайд

Дали случилото се може да е убийство? Беси се чувствала притеснена по време на пътуването, може ли Глен да я е убиел в пристъп на ярост? Или пък Беси да е отнела живота на Глен? А може пък двойката се е разделила, оставяйки лодката.

Имало е слухове, че Джорджи Кларк, гребкиня от Гранд Каньон, която починала през 1992 г., всъщност може да е Беси Хайд. Приятелите на Джорджи открили след смъртта й, че истинското й име всъщност е Беси. Непознат предоставил копие от свидетелството за брак на Беси и Глен Хайд, намерено в къщата на Джорджи.

Също така, по време на разходка с лодка около Гранд Каньон през 70-те години на миналия век, жена е заяви, че е Беси Хайд. Тя казала, че е убила Глен и след това е изчезнала. Освен това, на територията на имението на Колба са открити кости, които може да са останките на Глен, въпреки че няма доказателства за това.

Историята им остава загадка, но странната история на семейство Хайд породи роман, няколко книги и стана обект на дискусия за няколко телевизионни програми.

Превод и редакция: БЛИЦ


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ