Актьорите, които не доживяха до 50 години заради алкохола

Чочо Попйорданова

Чочо Попйорданов влиза в болница след черепно-мозъчна травма, а Андрей Баташов заради полиорганна недостатъчност.

Алкохолът е порокът, който е причинил смъртта на много известни личности. Сред тях са имена като Ивайло Крайчовски, Радко Дишлиев, Антоний Генов, Стоян Стоев, Илия Караиванов и Венцислав Божинов. В последните години ни напуснаха и актьори, които не можаха да доживеят своята 50-а годишнина. Алкохолът погуби трима мъже с голям талант на тетралната сцена – Стефан Щерев-Чечо, Чочо Попйорданов и Андрей Баташов.

Преди малко повече от година си отиде актьорът Стефан Щерев-Чечо. През октомври 2017 г. той трябваше да излезе на театралната сцена в Хасково, но вместо това се озова на легло във Военна болница, поставен в медикаментозна кома.

Черният му дроб

е причината за

неочакваното

хоспитализиране

Най-вероятно уврежданията са причинени от прекаляване с алкохола.

Колеги на Щерев се обединиха с надежда да спасят актьора. Те призоваха за даряване на кръв, защото комикът се нуждаеше от рядката кръвна група В отрицателна. Стотици хора откликнаха на призива. Кръвопреливането беше успешно и от болницата съобщиха, че актьорът е стабилизиран. Малко след това Щерев почина на 44-годишна възраст.

През май се навършиха 5 г. от кончината на един от най-любимите български актьори – Чочо Попйорданов. Случилото се с него е трагедия. Отива да засади петунии на гроба на майка си, която е починала едва преди 10 дни. Двамата са много близки приживе. Попйорданов тръгва назад и залита, вероятно му прилошава, и пада зад един бетонен праг.

Ударът е жесток, от близо 2 метра височина.

Чувствителността

разрушаваше

Чочо,

каза тогава Христо Мутафчиев. Според него актьорът не е имал проблем нито с алкохола, нито с наркотиците. Просто ензимът, който разграждал алкохола, не действал както трябва. Затова дори и малко да пийнел, му се отразявало зле.

В резултат на падането Попйорданов е приет в “Пирогов” с тежка двустранна мозъчна контузия, двустранно счупване на черепните кости, вътречерепен хематом, счупване на черепната основа, контузия на белия дроб и едно счупено ребро. Лекарите поддържат сърдечната му дейност с помощта на медикаменти.

Поставен е на

командно дишане

Ден по-късно 48-годишният актьор умира.

Остава обаче съмнението бил ли е Попйорданов опиянен от алкохола, когато е паднал. Възможно е, имайки предвид тъгата от смъртта на майка му. Освен това актьорът в миналото е посягал към чашката. Години преди да умре, спира алкохола. “Загубих няколко приятели – обяснява той. – Отидоха си ей така, без да са зависими от пиенето. Умряха на моята възраст – добри, талантливи момчета. И тогава си казах: “Боже Господи, защо ти, Чочо, трябва да го правиш зорлем? И спрях…”.

Но Попйорданов ще остане в спомените на няколко поколения българи с таланта си. Той участа във филмите “Вчера”, “Адио, Рио”, “Козият рог”, “След края на света”, “Дунав мост”, “Хайка за вълци”, “Под прикритие” и др.

доживяха до 50 години

Андрей Баташов си отиде 3 години преди Чочо. Той влезе в болница заради полиорганна недостатъчност. Черният му дроб е съсипан заради цироза. Известно време актьорът е поставен на апарат, подобен на този за хемодиализа, който компенсира донякъде функциите на органа. Това е само временно решение. След като Баташов е преместен във ВМА, името му попада в листа на чакащите за спешна трансплантация.

Състоянието му се влошава заради ку-треска. Тя се причинява от микроба коксиела бърнети.

Болестта понякога остава без клинични прояви при заразените. При здрав човек наличието на микроорганизма в кръвта няма голямо влияние. Актьорът обаче далеч не е здрав. Освен полиорганната недостатъчност получава и сепсис.

Когато влиза в

болница, Баташов

е поставен в

медикаментозна

кома

“Бях там, страшно е!”, успява да промълви, когато го събуждат от нея. Той обещава да разкаже на приятелите си, за да не бързат. Тогава дори не знае, че няма да има този шанс. Само два дни след това ще издъхне.

Баташов си отиде на 45 години. Няма как да сме сигурни, че алкохолът е виновен за смъртта му. Според някои той пиел на ден по бутилка уиски. Според други предпочитал само по чашка водка вечер.

Баташов бе изключително талантлив, многобройните му роли в театъра и киното го доказват.

Той играе в Народния театър “Иван Вазов”, “Сълза и смях” и Театър 199. Освен това е и режисьор. Прави постановките “Ритъм”, “360 градуса”, SEXXX и “Разбираш ли ме правилно”. Беше и депутат от парламентарната група на НДСВ. Успя да направи това, което за мнозина се оказа невъзможно – да излезе от политиката чист.

Източник: „24 часа“


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ