След НАПлийкс: Удариха столична фирма в деня за заплати

1512555203-0000360700-article2

Първи фрапантен случай на крупна кражба, вследствие от безпрецедентния теч на данни от НАП, засякоха криминалисти и банкери в София, съобщава Lupa.bg.

В края на миналата седмица столична фирма с над 50 души персонал е била ударена от криминална банда, в деня, в който е трябвало да изплати дължимото на служителите си.

Ненадейно счетоводителите открили, че не могат да използват онлайн инструментите си за достъп до базата данни и за оформяне на ведомостите. Едва, след като и управителят на компанията се намесил от чужбина, станало ясно, че материално отговорното лице е било незаконно сменено.

В Търговския регистър на фирмата е било вписано името на непознат за всички във фирмата мъж, за който собствениците също нямали ни най-малка представа. Детайлна справка показала, че това е подставено лице с постоянен адрес в един от големите ромски квартали на столицата, а зад схемата стоят няколко други лица.

Според разследващите става въпрос за опит да бъдат отклонени около 200 хиляди лева от възнаграждения на служители. Те трябвало да бъдат преведени на въпросното лице, вписано незаконно в регистрите като управител на дружеството.

По непотвърдена информация зад брутално наглата схема стои и нотариус, който е заверил името на новото материално отговорно лице без необходимото пълномощно от „предшественика“ си, и банков служител, който е разкрил деня за плащане в компанията, както и самият ром, на когото се предполага, че по старата система, му е платена дребна сума пари, за да бъдат използвани неговите данни.

Най-вероятно бандата се е възползвала и от срива на Търговския регистър миналата година, и от „НАП-лийкс“ преди няколко седмици, за да успее да съпостави всички данни за фирмата и да се опита да ги подмени и използва в своя полза.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ